przez ci-nek » 23 paź 2011, o 19:36
kolego, przeczytaj sobie całego posta, to sie dowiesz co było robione i czy usterka została usunięta - post długi nei jest
[ Dodano: 2011-10-28, 13:15 ]
jeżeli ktoś śledzi ten wątek a ma podobną i jeszcze nie rozwiazaną usterkę, proszę o wsparcie bo podszedłem do sprawy czysto logicznie i chyba mam rozwiązanie
komputer w tych modelach (nei wiem czy we wszystkich) jest tzw adaptacyjny, tzn że uczy się on pracy silnika. wyszedłem wiec z załozenia, ze jeżeli sie go dobrze nauczy, to nei powinien sprawiac takich dziwnych problemów. zresetowałem kompa (odpiałem klemy od aku i podłaczyłem spowrotem) i jakis czas jeździłem nim tylko na benzynie (ok 30-50km przy czym w ogóle nawet na chwile nei uzyłem LPG) w tym czasie starałem się by mógł on pracowac we wszelkich mozliwych opcjach i teraz najwazniejsze:
znalazłem kawałek prostej drogi o małym natężeniu ruchu. na zimnym silniku rozpędziłem się do prędkości jaka odpowiada pracy przy 3tysiącach obrotów na 5tym biegu i zacząłem zwalniac, tzn puściłem dynamicznie pedał gazu, ale nie szybko, a płynnie tzn tylko tak żeby nie szarpał (mi szarpał w okolicy 1,8tyś i lekko dodawałem gazu)... i tak na piątym biegu od 4tyś do 1tyś i redukcja... aż do zatrzymania... potem juz normalnie przełączyłem na gaz.. jak go "nauczyłem" pracy to juz póxniej nei szarpał przy zwalnianiu ani na benzynei ani na gazie
po takim zabiegu moja usterka nei wystąpiła!
jeżeli komuś z was podobna usterka występuje, proszę zróbcie jak ja i podzielcie sie opiniami!!!