Witam. Krok po korku rozwiązuję zagadki mojego nowokupionego golfa. Silnik 1.8 (75KM) z LPG. Obecnie silnik chodzi dobrze. Czasowo (2-3 razy na 20 km) silnik sam wkręca sie na obroty.
USTERKA:
Wygląda to tak że kiedy jade i puszczę gaz on nie zwalnia, czasem zdazy sie mu lekko przyspieszyć. W innej sytuacji, po wciśnieciu sprzęgła silnik kręci sie do około 4-4.5k obrotów (trwa to moment) i spada. Usterka wystęuje zdecydowanie na LPG, na benzynei raczej nie odnotowałem ale młao jeżdżę na benzynie)
PODJETE KROKI:
Byłem u gazownika. Stwierdził po spalinach dziurę w tłumiku (a niby była łatana 2 tyg temu wraz z wymianą tłumika srodkowego i siatki). Auto niechętnie przełaczało na gaz, winny okazał sie brudny zawór. Komputer wskazał prawidłowa mieszankę (pracę silnika krokowego itp) zarówno na beznynie jak i na gazie. W aucie zostało ustawione "cut off" (teraz miewam problemy z odpaleniem auta na benzynie). Nic z ww nie pomogło, auto dalej samo sporadycznei wlkręca sie an obroty.
Sprawdzałem czy pedał gazu dobrze odbija i wydaje mi się ze jest OK. Mam jeszcze problemy z głosno działajacym wentylatorem chłodnicy (ale chłodzi dobrze) niedługo go wymienię.
WCZEŚNIEJ:
Przed zakupem auto troche stało i do warsztatu jakieś 2 tyg temu wjechało na 3 garach. Ciekło spod niedziałającego gara. PRzeciek usunieto, uzsczelkę wymieniono. Po wymianie rozrządu, na benzynie trzymał wysokie obroty, po wymianie tego co nei wiem jak się nazywa a doprowadza powietrze oraz regulacjiach, obroty zaczęły być normalne.
Bardzo prosze o sugestię co mogłoby powodowac te dziwne zachowanie silnika. W aucie było wymienionych ostatni sporo częsci i na pewno o czym mogłem nei wspomnieć.