Sam się wkręca na obroty 4500/min

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez ci-nek » 6 cze 2011, o 18:52

Witam. Krok po korku rozwiązuję zagadki mojego nowokupionego golfa. Silnik 1.8 (75KM) z LPG. Obecnie silnik chodzi dobrze. Czasowo (2-3 razy na 20 km) silnik sam wkręca sie na obroty.

USTERKA:
Wygląda to tak że kiedy jade i puszczę gaz on nie zwalnia, czasem zdazy sie mu lekko przyspieszyć. W innej sytuacji, po wciśnieciu sprzęgła silnik kręci sie do około 4-4.5k obrotów (trwa to moment) i spada. Usterka wystęuje zdecydowanie na LPG, na benzynei raczej nie odnotowałem ale młao jeżdżę na benzynie)

PODJETE KROKI:
Byłem u gazownika. Stwierdził po spalinach dziurę w tłumiku (a niby była łatana 2 tyg temu wraz z wymianą tłumika srodkowego i siatki). Auto niechętnie przełaczało na gaz, winny okazał sie brudny zawór. Komputer wskazał prawidłowa mieszankę (pracę silnika krokowego itp) zarówno na beznynie jak i na gazie. W aucie zostało ustawione "cut off" (teraz miewam problemy z odpaleniem auta na benzynie). Nic z ww nie pomogło, auto dalej samo sporadycznei wlkręca sie an obroty.
Sprawdzałem czy pedał gazu dobrze odbija i wydaje mi się ze jest OK. Mam jeszcze problemy z głosno działajacym wentylatorem chłodnicy (ale chłodzi dobrze) niedługo go wymienię.

WCZEŚNIEJ:
Przed zakupem auto troche stało i do warsztatu jakieś 2 tyg temu wjechało na 3 garach. Ciekło spod niedziałającego gara. PRzeciek usunieto, uzsczelkę wymieniono. Po wymianie rozrządu, na benzynie trzymał wysokie obroty, po wymianie tego co nei wiem jak się nazywa a doprowadza powietrze oraz regulacjiach, obroty zaczęły być normalne.

Bardzo prosze o sugestię co mogłoby powodowac te dziwne zachowanie silnika. W aucie było wymienionych ostatni sporo częsci i na pewno o czym mogłem nei wspomnieć.
ci-nek
Gaduła

Postprzez greg_117 » 6 cze 2011, o 19:28

Nie znam się na mechanice ale powiem tak,że może to wina Sondy Lambda lub jak u kolegi w Seacie Toledo był winien temu czujnik jakiś od temperatury ;/ ale lepiej niech wypowiedzią się specjaliści :)
greg_117
Gaduła

Postprzez ci-nek » 6 cze 2011, o 19:43

greg_117 napisał(a):Nie znam się na mechanice ale powiem tak,że może to wina Sondy Lambda lub jak u kolegi w Seacie Toledo był winien temu czujnik jakiś od temperatury ;/ ale lepiej niech wypowiedzią się specjaliści :)

Działanie sondy lambda pokazywał komuter jako prawidłowe u gazownika
ci-nek
Gaduła

Postprzez greg_117 » 6 cze 2011, o 20:00

Kurcze jeśli tak to nie mam pojęcia ;/ a wyczyściłeś filtr od gazu ?
greg_117
Gaduła

Postprzez ci-nek » 9 wrz 2011, o 17:17

Dzis kolejna wizyta u mechanika, nic nie dała.

Wymieniłem SILNIK KROKOWY, dalej pedał sam wciska sie w podłogę.
Przypomnę ze wczesniej SPRAWDZANY UKŁAD DOLOTOWY (nie ma lewego powietrza), zmieniane USTAWIENIA POŁOŻENIA PRZEPUSTNICY, BEZWŁADNOSĆ dodawania GAZU oraz wymieniony CZUJNIK TEMPERATURY. Niedawno PRZEPUSTNICA była dokładnei CZYSZCZONA. Nic z podjetych kroków nie pomogło. Oczywiście wszelkie możliwe FILTRY były WYMIENIANE.

A moze to czujnik halla?
ci-nek
Gaduła

Postprzez pablomed » 9 wrz 2011, o 22:07

Po pierwsze czy i jakie są różnice między zachowaniem silnika na benie i na LPG, oraz czy próbowałeś rzeczy najprostszej tzn reset sterownika silnika.
pablomed
Members

Postprzez ci-nek » 10 wrz 2011, o 00:51

Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem reset sterownika silnika. Silnik chodzi tak samo na gazie jak i benzynie. Były kasowane błędy pod VAGiem, był reset kompa.

[ Dodano: 2011-09-12, 09:55 ]
dziś z rozmowy ze znajomym wywnioskowalismy że możliwe jest uszkodzenie przepływomierza, co o tym myślicie?
ci-nek
Gaduła

Postprzez bulamma » 20 wrz 2011, o 17:17

Witam tez mam taki problem z moim golfikiem, tylko ze mi jeszcze sie zalewa paliwem i niechce zapalic a dzieje sie tak rano jak auto postoi pare godzin tez niewiem co jest pomozcie co to moze byc silnik 1.6 lpg
bulamma
Berbeć

Postprzez greg_117 » 20 wrz 2011, o 23:08

bulamma cewka zapłonowa może łapać wilgość lub kabelki ;p zobacz czy są SZTYWNE - twarde ;0 jeśli tak to czeka ich wymiana :D
greg_117
Gaduła

Postprzez pablomed » 23 wrz 2011, o 16:51

ci-nek, reset sterownika silnika =reset kompa =reset ECU, a przepływomierza brak w 1.8
pablomed
Members

Postprzez ci-nek » 23 wrz 2011, o 18:14

Czylijednak głupi nie jestem bo szukałem pod maska i nei mogłem znaleźć :P dzięki, to już jakaś pomoc. Moze to jakieś błedy zwiazane z sondą?
ci-nek
Gaduła

Postprzez v1rooz » 23 wrz 2011, o 18:33

sprawdz uklad chlodzenia. temperatura ok nigdzie nie cieknie ? przyczyna moze byc przymarzajacyy parownik bo plyn nie dochodzi.
v1rooz
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)