samoczynne przełaczanie z lpg na benzyne

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez nicolle27 » 6 kwi 2010, o 19:26

witam, mam golfinke z 94 roku z gazem (chyba) drugiej generacji jeszcze na gwarancji, reduktor VEGA, sterownik Leonardo XL, problem polega na samoczynnym przełaczaniu sie na benzynę podczas jazdy na gazie, z moich obserwacji wynika ze raczej na niskich obrotach lub przy dodawaniu gazu... byłam u gazowników ale oprócz wymiany przełacznika w kabinie i wymiany przewodów nie zrobili nic a z problemem walcze juz od ponad 4 miesięcy, gazownicy twierdza ze to wina auta i odmawiaja jakiejkolwiek naprawy, co robić??? co moze byc przyczyną takiego przełaczania?
nicolle27
Berbeć

Postprzez saladrus » 6 kwi 2010, o 23:24

u mnie tak było jak kostka stacyjki siadała! po wymianie sie uspokoiło
saladrus
Members

Postprzez nicolle27 » 7 kwi 2010, o 06:52

jeszcze kostki stacyjki nie wymieniałam :-D wymieniałam juz za to inne częsci auta ktore podobno moga miec na to wpływ... powiem szczzerze ze pierwszy raz przełaczył mi się na benzyne rok temu - został wtedy wymieniony filtr gazu i problem zniknął - na rok - teraz powrócił... ale sprobuje wymienić kostke....
nicolle27
Berbeć

Postprzez pablomed » 7 kwi 2010, o 17:46

nicolle27, obejrzyj sama instalacje od LPG pod maską: wtyczki elektrozaworów, gniazdka bezpieczników, wtyczkę komputerka. Jeśli w tych miejscach zaniknie kontakt w czasie jazdy od wstrząsów to auto przełączy się samo na benzynę. Jeśli któreś złącze jest luźne to trzeba je lekko kombinerkami zacisnąć, spryskać preparatem do czyszczenia złączy elektrycznych np elektrosol albo WD40, potem kilka razy połączyć i rozłączyć żeby brud usunąć
pablomed
Members

Postprzez nicolle27 » 7 kwi 2010, o 18:41

ok, dzięki za rade - postaram sie tak zrobic. dzis byłam u gazowników na wymianie komputera - komputer jest wymieniony ale niestety problem jest dalej, wiec to nie był komputer nie jest to tez zwiazane z temp reduktora.... bo to tez juz było sprawdzane.

zaczynam sie zastanawiać co z prędkością obrotowa silnika, moze to ma związek z przełaczaniem bo tak sie dzieje na niskich obrotach...

moze to ma też związek z masą - powiedzieli ze tez mam coś z tym pokombinować....

jak dla mnie to zbyt wiele - problem mega cięzki do usunięcia... :zalamany:

[ Dodano: 2010-04-11, 11:43 ]
niby wszystkie kabelki i wtyczki są ok, ale to fakt ze jak czasem wpadnie w dziure lub przy zamknięciu maski potrafi sie przełaczyć na bp, ale tez nie zawsze... stojąc w korku lub na światłach tez sie przełacza...

byc moze mam cos z elektyrką w aucie a moze to wina zaworu odcinającego dopływ beznyny albo jakis elektozawór... nie wiem bo sie na tym nie znam i juz naprawde nie wiem co to moze byc.

nie chce wymieniać częsci każdej po kolei bo to bez sensu... bo i tak juz tyle wymieniałam i nic....
nicolle27
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)