Seat ibiza 1.6 problem utrata mocy

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Paweł-Przemek » 17 lip 2011, o 23:04

Witam.Posiadam seata sibize II 1.6Gaz 1994r. mam taki problem,że silnik ma słabą moc, jego prędkość max to 150km/h i to już ciężko z niego wydołać tak samo jest na benzynie i na gazie nie wiem co mu jest?pali dużo gazu, bęzyny tak samo dużo falują troche obroty.Wymieniłem już w nim uszczelkę pod głowicą,rozrząd,kable wysokiego napięcia, kopułke, palec, świece.Mierzyłem ciśnienie na cylindrach:1-17 2-17 3-17 4-troche więcej niż 17 czyli sprężanie ma bardzo dobre.Więc dlaczego nie idzie tak jak powinien??Odpinałem sonde lambda i nic samochód nie reaguje tak samo chodzi z odpiętą sądą jak i z podpiętą może to sonda???A może czujnik temperatury cieczy???jak go sprawdzić???Bo go przydławia ma za bogatą mieszankę gazu tak jak pokazywało na komputerze u gazownika i też pokazało sonde lambda a teraz byłem normalnie pod kompa podłączyc i nie pokazało sondy, ale słyszałem,że od sondy lambda by nie stracił aż tak mocy.
Paweł-Przemek
Berbeć

Postprzez pablomed » 18 lip 2011, o 22:54

Napisz typ silnika - oznaczenie kodowe.
Ale najpierw kontrola ustawienia rozrządu i zapłonu. Następnie sprawdzenie na ile dolot został zdławiony przez montażystów gazu, czyli zmierz średnicę miksera przynajmniej 36 mm przelotu powinien mieć, oraz obejrzyj cały dolot pod filtrem itd - gazownicy blokują klapkę regulacyjną zimne/ciepłe, wstawiają dodatkowe zwężki itp. Wszystko to trzeba pousuwać jeśli coś znajdziesz, poza mikserem dolot ma być jak fabryka zrobiła. Zorientuj się jeszcze jak wygląda katalizator, czy nie zatkany, trzeba by w tym celu go wymontowac i obejrzeć pod światło.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)