silnik gasnąsy na LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Auto gaśnie, gdy skręcam na wolnych obrotach.

Postprzez LucaGda » 4 sty 2013, o 21:23

Witam!

Piszę do Was z taką sprawą.

Posiadam Golfa III z 1993r. z silnikiem 1.4 ABD + LPG.

Od momentu, gdy go posiadam męczy go problem napisany w tytule - gaśnie, gdy wykonuję manwer typowego parkowania do tyłu i zawracania na skrzyżowaniu. Nie ma wyjątku, czy robię to z użyciem sprzęgła (po tych sytuacjach postanowiłem go używać do tego) czy nie.

Czytałem różne wątki poświęcone temu tematowi i są różne opinie i przyczyny. U mnie są te dwie konkretne, w innych sytuacjach nic się nie dzieje.

Czy ktoś wie, co się może dziać z moim autem? :-)

Pozdrawiam!
LucaGda
Berbeć

Auto gaśnie, gdy skręcam na wolnych obrotach.

Postprzez PabloSBT » 4 sty 2013, o 21:29

najpierw sprawdź czy masz prawidłowy poziom płynu chłodniczego :) jeśli za mało to dolej po drugie ile km jest zrobione na tym reduktorze?
PabloSBT
Members

Postprzez LucaGda » 4 sty 2013, o 21:42

Płyn chłodniczy ma dobry poziom ;-) Teraz zajrzałem w książkę serwisową gazu i wynika z niej, że auto przejechało od wymiany reduktora około 60000km.
LucaGda
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 4 sty 2013, o 21:44

na BP i na LPG jest to samo ??
marcinkoz2910
Members

Postprzez PabloSBT » 4 sty 2013, o 21:49

a jak wrzucisz na luz jak jedziesz też gaśnie ?? wydaje mi się że to będzie już końcówka reduktora, gaśnie przez membrane można zwiększyć dawkę gazu bypasem małą śrubką która jest wkręcona na maxa trochę ją poluzuj i sprawdź czy dalej gaśnie jeśli tak to reduktor mówi papa :P
PabloSBT
Members

Postprzez LucaGda » 4 sty 2013, o 21:50

Prawdopodobnie tylko na gazie. Wybacz niepewność, ale auto od 2 miesięcy zimuje i chciałem je teraz ogarnąć.

Ale raczej tylko na gazie, bo takich rzeczy nie robił bezpośrednio po odpaleniu, tylko później :-)

PabloSBT Tak, właśnie ten manewr zawracania był na luzie i tutaj zaskoczenie, bo auto sobie zgasło :P

Skoro tak twierdzisz i Kolega wyżej, to musi być coś na rzeczy :-)

Jak będę przy aucie i ogarnę śrubkę, to się odezwę ;-)
LucaGda
Berbeć

Gaśnie na LPG

Postprzez krzycho109 » 5 sty 2013, o 23:49

Witam!
Jestem posiadaczem mk3 1.6 ( 75 KM ) na pelnym wtrysku ( AEE ).
Isntalacja jaka posiadam to typowa zwykła II generacja.
Mam problem z nią ponieważ po odpaleniu na benzynce (bez żadnych problemów) przy przełączeniu na gaz pojawia sie usterka,a mianowicie silnik gaśnie czyli po prostu nie trzyma obrotow. Nie chodzi o to,ze nie pali tylko nie trzyma obrotów na gazie. Gdy silnik tylko sie rozgrzeje obroty na gazie trzyma tak dobrze jak na benzynce.
Zaznacze,ze czyściłem przepustnice i nic to nie pomogło (kiedyś pomogło, gdy byla strasznie zasyfiona, ale dzis gdy zdjalem filtr powietrza byla czysciutka,a usterka nadal jest)
Zaznacze,ze gaz mam na tym weżu gdzie jest ta sruba do regulacji lekko przykrecony,aby spalanie bylo mniejsze (8.5l /100km)
Proszę bardzo was o pomoc.
krzycho109
Berbeć

Re: Gaśnie na LPG

Postprzez PabloSBT » 6 sty 2013, o 00:03

[quote="krzycho109"][/quote]
w tym silniku powinieneś mieć sekwencje a nie drugą generację
Ile masz tą instalację ?? według mnie albo za szybkie nakładanie paliw masz ustawione albo za mało dostaje gazu a przy starcie jak jest zimny jest większe zapotrzebowanie na paliwo i gaśnie :) trzeba zrobić regulację
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 6 sty 2013, o 00:24

krzycho109, nic nie kombinuj z przepustnicą, winna jest regulacja LPG. Ale tu chodzi jeszcze o coś takiego, że właśnie fakt że dobrze chodzi na ciepłym a na zimnym nie świadczy o dobrej regulacji. Na zimnym silnik potrzebuje bogatszej mieszanki. Zapewnisz to lekko odkręcając śrubę na reduktorze i powinno być ok, ale spalanie minimalnie wzrośnie, jeśli ostrożnie po trochu odkręcisz śrubę to spalanie wzrośnie minimalnie.
pablomed
Members

Re: Gaśnie na LPG

Postprzez krzycho109 » 6 sty 2013, o 02:24

PabloSBT napisał(a):
krzycho109 napisał(a):

w tym silniku powinieneś mieć sekwencje a nie drugą generację
Ile masz tą instalację ??

Tak sekwencje, ale nie mialem pieniążków na nią wiec pokombinowałem mocno i kto inny mi założyl instalacje jak i kto inny wystawił papiery. Instalacje mam od września.
Nakładanie paliw zrobią mi w pierwszym lepszym serwisie gdzie montuja takie instalacje ?

[ Dodano: 2013-01-06, 01:27 ]
pablomed napisał(a):krzycho109, Zapewnisz to lekko odkręcając śrubę na reduktorze i powinno być ok, ale spalanie minimalnie wzrośnie, jeśli ostrożnie po trochu odkręcisz śrubę to spalanie wzrośnie minimalnie.

jutro przetestuje ten sposob. Zawsze sam regulowalem dozowanie...bo na poczatku spalanie wynosilo az 10.5 (jak na 1.6 to przy duzo mi sie wydawalo) i tak zszdlem do 8.5. Powinienm odkrecic tak z pol obrotu czy wiecej :?:
krzycho109
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 6 sty 2013, o 12:14

tak w każdym serwisie LPG ci to ustawią i wyregulują :) jak masz II gen to powinieneś robić regulację ze wskazań sondy a nie na oko :) jak ustawiasz na oko to może być za ubogo albo za bogato :) troszkę tylko odkręć pół obrotu nie więcej bo ci może zalewać :)
PabloSBT
Members

Postprzez pietrasiak2 » 6 sty 2013, o 13:15

A nie miałeś założonego Actualatora(silnika krokowego LPG) ? Jak zakładałeś II gen do pełnego wtrysku powinien być :-)
pietrasiak2
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)