silnik gasnąsy na LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez gawior » 2 lut 2013, o 22:20

W 2E tzw. krokowy ( regulator wolnych obrotów ) otwiera, lub przymyka bypass powietrza.
Nie w tym aucie i nie w tym silniku ( ale tak samo regulator wolnych obrotów w bypasie powietrza ) miałem przypadek poszarpywania właśnie z powodu regulatora. Był zawalony syfem i czyszczeni pomogło.

Jednakże zanim wydasz pieniądze i kupisz, to podepnij jakiś inny na próbę.
Ja już u siebie wymieniłem dużo rzeczy, lub poidmieniłem i dalej mam to samo.

Teraz przymierzam się do wymiany przewodów w instalacji elektrycznej silnika, bo wiadomo jakie przewody są w Golf-ie 3 i może gdzieś jest jakiś przełamany ( już sam nie wiem czego i gdzie szukać ).
Już podmieniałem. wymieniłem chyba wszystko co można ( oprócz chyba bloku z głowica i samej instalacji ). VAG nic nie pokazuje, a i elektromechanicy rozkładają ręce.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła

Postprzez pepi » 2 lut 2013, o 23:01

Jeszcze zauważyłem ze zanim się rozgrzeje to nie ma mocy, a jak się rozgrzeje to jest nomalnie
pepi
Czytacz

GOLF3 gaśnie przy zmianie biegów

Postprzez wagery » 4 lut 2013, o 20:25

Siemka,

Od jakiegoś czasu mam problem w moim golfie. Zdarza się to rzadko ale zdarza. Czasem przejadę pewien odcinek i mi nie zgaśnie a czasem mam tak że jadę i np na zakręcie robię redukcję to mi gaśnie. Jak cofam na wstecznym by zaparkować to zdarza się że gaśnie. Podczas jazdy autko sprawuje się ok ale jak zmieniam na niższy bieg przy zakrętach lub jak jest jakaś przeszkoda to zdarza się że gaśnie a jak nie gaśnie to zapalają się kontrolki aku i temperatury, auto traci na mocy w nocy przygasają światła i nagle łapie moc i jedzie dalej. Co może być przyczyną?
wagery
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 4 lut 2013, o 21:25

Na obydwu paliwach się tak dzieje? Do sprawdzenia będą krokowce tak na dzieńdobry :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez malapawel » 4 lut 2013, o 23:40

za słaba mieszanka gazu na biegu jałowym, miałem to samo z tym że gasł mi przy skręcie w prawo, jedź do gazaiarzy niech podrkęcą
malapawel
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez wagery » 5 lut 2013, o 11:36

ale to też jest wina tego że np jak jadę i daje bieg z 4 na 2 to mi gasnie .?
wagery
Czytacz

Postprzez łukasz1983 » 5 lut 2013, o 12:33

Tak jak napisał kolega malapawel za uboga mieszanka na jałowych.Proponuje podkręcić na parowniku albo zmienić nastawy krokowca(zwiękrzyć wartość PWA lub zmniejszyć minimalne otwarcie krokowca.)
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

po odpaleniu na zimnym silniku gasnie

Postprzez adam mlynarczyk » 5 lut 2013, o 16:07

mam problem z 1.8 wielopunkt po odpaleniu na zimnym silniku po ok 5 sek gasnie i nastepnie ciezko pali trzeba go krecic ok 10 sek jak zaskoczy to najpierw muli dopiero po chwili pracuje normalnie ale ciezko wchodzi na obroty po przelaczeniu na gaz jest wszystko ok
adam mlynarczyk
Berbeć

Postprzez authority » 5 lut 2013, o 19:55

Kiedy ostatnio był wymieniany filtr paliwa, bo możliwe że jest zapchany. Jeśli wymiana nie pomoże to sprawdziłbym pompkę paliwową.
authority
Czytacz

Problem z gaśnięciem.

Postprzez DuDziAs » 11 lut 2013, o 19:37

Witam, mam pewien kłopot ze swoją golfiną, auto poprostu odrazu po odpaleniu gaśnie i ciężko jest go jeszcze raz odpalić a jeżeli silnik się uruchomi i nie zgaśnie to po krótkim odcinku jazdy zgaśnie gdy puszcze pedał gazu.Dzieje się tak zarówno na bp jak i lpg, od 3 dni i tylko raz udało mi się normalnie jechać dłuższy odcinek i chyba dlatego że samochód się dobrze zagrzał.Zauważyłem też że gdy samochód pracuje obroty falują i delikatnie strzela z wydechu raczej nawet tak pyka.Ostatnio wymieniłem filtr powietrza, gazu oraz świece i przewody więc raczej nie jest to wina tych części choć strzały z wydechu pojawiły się po wymianie świec i przewodów.Sam nie wiem już co to może być,nie chce narazie dawać do mechanika bo w moim rejonie sami kanciarze.Co wy o tym sądzicie?miał ktoś z was problem zbliżony do mojego?Dodam jeszcze że mam od dłuższego czasu padnięty termostat gdyż golf osiąga max 70-75 stopni, czy może to być przyczyną tej usterki?
DuDziAs
Berbeć

Postprzez authority » 11 lut 2013, o 23:36

Witam. Pierwsze co bym zrobił to podłączył golfa pod komputer o ile jest taka możliwość. Strzelanie z wydechu oznacza zapewne, że mieszanka jest sporo za bogata. Obstawiałbym, że wina może leżeć w przepustnicy, silniku krokowym lub sondzie lambda. Termostat nie jest temu winien. ABU mają to do siebie, że przy minusowych temperaturach nie osiągają 90 stopni, dodatkowo jeszcze jak masz parownik i ogrzewanie włączone. Ja w swoim ABU teraz max osiągam również 70-75 stopni. ;-)
authority
Czytacz

Postprzez paxstor » 11 lut 2013, o 23:53

DuDziAs, Spróbuj odpiąć kostkę od czujnika temperatury i zobacz czy coś to da, sprawdź też ten zapłon jeżeli mówisz ze zaczął strzelać po wymianie ;-)
paxstor
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)