silnik

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez pablomed » 26 paź 2012, o 22:36

W chwili właczenia zapłonu w pozycję świecących się kontrolek podawana jest napięcie na te wszystkie sterowniki - to mam na myśli że się z tym wiąże, nie wiem nie chcę się wymądrzać ale wiem na bank że u mnie nie kostka jest winna - sprawdzałem i wiem że żadne impulsy ze stacyjki na stycznik w tym momencie nie są podawane silnik poszarpuje. A diabli wiedzą - może iskra się pojawia na świecach i mam coś ale stopendgoł :)
pablomed
Members

Postprzez pepi » 26 paź 2012, o 22:48

Witam, podepnę się pod temat. łatwa jest wymiana ?
na allegro jest rozstrzał cenowy od 11 do 60 zł to ile powinna kosztować dobra kostka stacyjki ?
pepi
Czytacz

Postprzez trollu » 27 paź 2012, o 02:09

pablomed napisał(a):może iskra się pojawia na świecach

tylko jak skoro ECU nie widzi obrotów i nie wysyła sygnału do cewki na podanie impulsu, poza tym zależy jak się palec ustawi, może pomiędzy stykami i nie ma fizycznego połączenia cewki z świecą. inna sprawa że po zgaszeniu silnika odcina paliwo, prąd a silnik jeszcze trochę przekręci i raczej w cylindrach nie ma już mieszanki więc nie ma się co zapalić. only rozrusznik, być może któryś przekaźnik tak jak piszesz.
pepi napisał(a):Witam, podepnę się pod temat. łatwa jest wymiana ?

to zależy :hyhy:
odpinasz aku, ściągasz kierownicę, jeżeli masz poduchę to lepiej z nią ostrożnie. obudowa stacyji jest przykręcona do kolumny śrubą zrywaną przy odpowiednim momencie, w fabryce przykręcają obudowę i łeb śruby się urywa, zostaje tylko okrągły łebek. Śrubę najlepiej ruszyć przecinakiem. Ja wymieniałem kostkę jakieś 3 m-ce temu, wcześniej kierownica nigdy nie była odkręcana i było trochę zabawy z ta śrubą, pomagał mi kumpel - elektryk samochodowy. Mówił że u mnie i tak lekko poszło bo czasami jest problem ją odkręcić. Później szukasz zwykłej śruby w domu i wkręcasz ją w miejsce tej z okrągłym łbem, nie pamiętam czy tam jakaś 11 była czy coś koło tego. Za ori kostkę dałem 60-70 zł ale kumpel mi ją załatwiał bo jego szef miał ją na stanie. Kup najlepiej ori albo jakiś droższy zamiennik jeśli nie chcesz niedługo znowu targać kierownicy
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)