Witam,
miałam problemy z silnikiem w Golfie III, silnik chodził na 3 garach. Został wymieniony. Niestety jednak nie jest wszystko ok. Mimo, że na nowym silniku chodzi lepiej to jednak obroty wariują, a samochód szarpie. Dzieje się tak zarówno przy ruszaniu jak i w czasie jazdy, nawet po prostej. Golfik jedzie, jedzie, aż nagle zaczyna szarpać i obroty skaczą (raz wzrastają, a raz spadają) a samochód traci moc. Golf ma instalacje gazową i czasem chodzi lepiej na benzynie, a czasem na gazie- nie wiem od czego to zależy. Ręce mi poprostu opadają. Dodam, że te same problemy były także na poprzednim silniku, z tymże na tym obecnym jest lekka poprawa. Wymienione były kable, świecie, kopułka, palec, filtr paliwa, filtr oleju, filtr powietrza wymieniałam w zeszłym roku. Oczywiście wymienione zostały wszelkie płyny. Dwa tygodnie przed wymianą silnika samochód był podłączony pod komputer i wykazał błąd sondy lambda, która została wymieniona.
Wiem, że mam do wymiany silniczek krokowy, mam duże problemy przy odpalaniu. Samochód nie łapie od razu, muszę go gazować. Czy to może mieć wpływ na pracę samochodu? Silniczka na razie nie wymieniam, ponieważ nie mogę go dostać:-(
Silnik 1.4 (wielopunkt)
kod silnika AEX
Instalacja gazowa sekwencyjna
Proszę o pomoc bo ja już nie mam cierpliwości,pomysłu no i nie wspomnę, że kończą mi się pieniądze... mechanik zresztą też już nie miał pomysłu na niego (jak byłam jeszcze przed podmianką silnika)
Pozdrawiam,
Zuza