Sonda lambda 1.6 ABU

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Sonda lambda 1.6 ABU

Postprzez Nervusek » 11 lut 2012, o 14:25

Bylem dzisiaj na kompie i wyskoczyl blad g39, czyli sonda lambda. Podejrzewalem sonde jakis czas temu ale zmienilem zdanie... teraz wiem na pewno ze kulawe obroty to wina sondy. Jakis czas temu wymienialem plecionke na rurze od kolektora i mialem kontakt z sonda, bo probowalem ja wykrecic... moglem ja wtedy uszkodzic? jakis przewod czy cos? oczywiscie sondy nie wykrecilem, bo nie dalem rady. Mam problem, bo nie pamietam jak chodzil przed ta operacja i nie wiem czy kupowac nowa sonde? czy sprawdzic ja - tylko jak?

Na allegro znalazlem taka sonde, co myslicie? http://moto.allegro.pl/sonda-lambda-sea ... 96719.html

Niestety nie mam kasy na oryginal, za duzo wydatkow :-/ a kupujac ozywke moze byc ryzyko, ze bedzie uszkodzona?
Ostatnio edytowano 12 lut 2012, o 20:47 przez Nervusek, łącznie edytowano 1 raz
Nervusek

Sonda lambda 1.6 ABU

Postprzez prezesik » 11 lut 2012, o 15:02

Wygląda na to jakby podstawa wtrysku była dziurawa, silnik wtedy łapie "lewe" powietrze.

[ Dodano: 2012-02-11, 14:03 ]
A zdejmij kostkę z czujnika temperatury i powiedz jak wtedy chodzi, ile ma obrotów.
prezesik
Members

Postprzez Nervusek » 11 lut 2012, o 16:02

prezesik25 napisał(a):Wygląda na to jakby podstawa wtrysku była dziurawa, silnik wtedy łapie "lewe" powietrze.

[ Dodano: 2012-02-11, 14:03 ]
A zdejmij kostkę z czujnika temperatury i powiedz jak wtedy chodzi, ile ma obrotów.

Na odpalonym czy przed odpaleniem?

Nie wiem czy to jest zwiazane, ale jak probuje ruszyc autem z jedynki nie dodawajac wiecej gazu "az wyje" to auto gasnie. Nie ma znaczenia czy pb czy lpg.
Nervusek

Postprzez PabloSBT » 11 lut 2012, o 16:44

Nervusek napisał(a):Bylem dzisiaj na kompie i wyskoczyl blad g39, czyli sonda lambda. Podejrzewalem sonde jakis czas temu ale zmienilem zdanie... teraz wiem na pewno ze kulawe obroty to wina sondy. Jakis czas temu wymienialem plecionke na rurze od kolektora i mialem kontakt z sonda, bo probowalem ja wykrecic... moglem ja wtedy uszkodzic? jakis przewod czy cos? oczywiscie sondy nie wykrecilem, bo nie dalem rady. Mam problem, bo nie pamietam jak chodzil przed ta operacja i nie wiem czy kupowac nowa sonde? czy sprawdzic ja - tylko jak?

Na allegro znalazlem taka sonde, co myslicie? http://moto.allegro.pl/sonda-lambda-sea ... 96719.html

Niestety nie mam kasy na oryginal, za duzo wydatkow :-/ a kupujac ozywke moze byc ryzyko, ze bedzie uszkodzona?

nie tylko sonda jest winna wahaniu obrotów może to też być cewka silnik krokowy itp. Jak byś jednak kiedyś chciał sondę wymienić to nie kupuj takiego dziadostwa nieznanych marek bo można sobie więcej szkody narobić niż pożytku :P najlepiej jak się nie ma kasy to kupić uniwersalną za 150 kupisz magneti marelli albo trochę drożej boscha ja wymieniałem sonde miesiąc temu na uniwersalną magneti marelli i samochód zyskał trochę na mocy i obroty się w miarę ustabilizowały ale pali więcej :P

masz miernik ? dobrze było by sprawdzić czy jest przejście na białych przewodach (grzałka) i czy zmienia się napięcie na czarnym przewodzie (sygnałowy)
błąd może wyskakiwać jak masz ustawioną emulację sondy na mase w komputerze LPG :)
pali ci więcej samochód ostatnio??
PabloSBT
Members

Postprzez Nervusek » 11 lut 2012, o 17:14

No wlasnie nie pali wiecej, wszystko jest w porzadku.

Uruchomilem silnik ze zdjeta kostka z czujnika temp. i ledwo, ledwo wszedl na obroty przy drugim odpaleniu i maksymalnie 950/1000 obr. Po zalozeniu i odpaleniu w sekundzie wskoczyl na 1000 obr.

Mysle nad oryginalna uzywana.
Nervusek

Postprzez grzesiek1234 » 11 lut 2012, o 17:28

proszę o poradę mam golfa3 i problem prawdopodobnie jest do wymiany uszczelka pod głowicą bo uchodzi mi płyn z zbiorniczka i robi się masło więc chcę zapytać jak zdejmę głowicę czy muszę ją planować i wymieniać zawory ponieważ auto jeździ już 6lat na gazie.
grzesiek1234
Berbeć

Postprzez Nervusek » 11 lut 2012, o 19:25

Wypadaloby splanowac
Nervusek

Postprzez starscream » 14 lut 2012, o 10:07

Planowanie obowiązkowe.
starscream
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)