witam szanowne Gro
kolejny problem, czy raczej zagadka
jakis czas temu kupilem sobie VAGa, podpialem auto i pierwszy blad 525 - sonda, zwarcie do masy. Od razu wzialem sie za lekture forum i gazowego i golfowego, wyczytalem ze podobnoz na gazie tak ma byc. Popatrzylem na sterownik gazu (Stag L plus) i faktycznie zworka ustawiona - zwarcie do masy. Na drugim forum poczytalem zeby sprawdzic jak sonda pracuje na benzynie. Bylem dzisiaj na podworeczku, odlaczylem kleme, zeby zresetowac ECU. wlaczylem, przestawilem centralke na benzyne, odpalam, czekam az sie zagrzeje silnik, wpinam VAGa i psikus, na benzynie tez blad 525 - sonda zwarta do masy. Popatrzylem sobie jeszcze na wykresach, ponizej zamieszczam, to sonda utrzymuje wartosci ok 0.9-1.3 a wydaje mi sie ze sonda faluje 0.2-0.8 V w dodatku na poniższym wykresie, jezeli dobrze go czytam to sklad mieszanki tez sie praktycznie nie zmienia.
Moje pytanie, jezeli jestescie cos w stanie odczytac z wykresu, to czy Waszym zdanie wszystko jest ok?? i czy jezeli przestawiam sterownik gazu na benzyne i po resecie ECU chce ja sprawdzic, to czy ustawienia emulatora lambdy "zwarta na mase" ma wplyw na sonde??
Z gory dzieki za wszystkie sugestie