Spadające obroty przy wciskaniu pedału gazu

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez raff » 8 sty 2012, o 15:22

Podczas uruchamiania zimnego silnika(przy uruchamianiu ciepłego nie ma takiego problemu) jestem zmuszony chwilę go pogrzać (ok 3-4 min) gdyż jak wciskam pedał gazu to obroty zamiast rosnąć ,spadają, auto jakby się dusi, jeżeli od razu wprowadzę go w wysokie obroty(ok 2000)po odpaleniu i będę trzymał to jedzie, ale jak tylko odrobinę spadną to muszę się zatrzymać i czekać aż sie trochę rozgrzeje. Mam ten problem od dłuższego czasu i nie mogę wybrnąć.
Ostatnio wymyśliłem że może to być wina grzałki w sondzie Lambda bo jak otwieram przepustnicę to silnik dostaje dużą dawkę tlenu a benzyny mało a lambda odpowiada za dawkowanie paliwa w stosunku do tlenu i może niedziałająca grzałka w lambdzie nie stwarza odpowiednich warunków do badania poziomu tlenu w spalinach przez lambdę. Może jest to problem z potencjometrem przepustnicy, jak jakiś czas temu robiłem przy silniku i ustawiałem TPS to spostrzegłem że ścieżki są już troszkę wytarte, ale z drugiej strony problem ten objawia sie tylko przy zimnym silniku. Czujniki temp. cieczy chłodzącej wymieniałem już 3 i wszystko jest po staremu. To są moje luźne dywagacje na ten problem, może ktoś miał taki problem i z niego wyszedł, będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi lub receptę.
Dzięki i pozdrawiam.
raff
Czytacz

Postprzez Jogi83 » 8 sty 2012, o 16:27

To może być nie tylko sonda, ale również gruba uszczelką pod przepustnicą. Może być wypalona tak jak było u mnie.
Miałem to samo.
Możesz jeszcze zrestartować komputer, odłączając akumulator na noc.
VW Golf III
Rok- 01.1993
Silnik- 1.6 ABU (b+g)
Model- 5-drzwiowy
Jogi83
Czytacz

Postprzez raff » 8 sty 2012, o 22:38

Chodzi o podstawę przepustnicy, tę gumową na szpilkach, tak?, faktycznie, jak się jej ostatnio przyglądałerm to była troszkę wypalona, myślisz że może brać lewe powietrze. Dzięki za podpowiedź. Dopiero za jakieś 2 tygodnie będę miał czas się tym zająć ale napewno sprawdzę Twoją podpowiedź i się odezwę.
Restart kompa nic nie daje ale dzięki.
Dzięki jeszcze raz
raff
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)