Spalanie benzyny przy Jezdzie na LPG

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Fanatico » 8 mar 2013, o 19:31

Witam w moim golfie jest taki problemik silniczek 1,8 gt gaz brc chodzi o to ze przy jeździe na gazie spala mi benzynę powoli bierze ok 25 l na miesiąc dodam ze na benzynie chodzi ok 2 minut dziennie potem na gaz przełączam. Koledzy doradzili mi żeby odnaleźć przewód zasilający pompkę paliwowa w progu kolor czewono-zółty ok zrobiłem tak włącznik wstawiony odpalam sobie pięknie ładnie na PB przełączam na lpg wyłączam pompkę i jeżdżę sobie tak pól dnia i nagle auto gaśnie no dobra włączam pompkę odpalam na pb potem na lpg wyłączam pompkę i znów gaśnie i nie ma wyjścia jeśli chce jechać na gazie muszę włączyć pompkę paliwowa a np jak autko postoi parę godzinek wszystko wraca do normy czym to może być spowodowane ?? Filtr gazu wymieniany. Dodam że zmieniałem sterownik od przełączania i to nie to.
Fanatico
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 8 mar 2013, o 19:56

To, ze brało paliwo (przed zamontowaniem włącznika) to może być wina elektrozaworu odcinającego. A , że gaśnie jak się rozgrzeje i zapala jak jest zimny to może być parownik winien lub zapowietrzony układ chłodzenia.Chyba , ze nie odpala na żadnym paliwie wtedy podejrzane były by cewka lub hall :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez pablomed » 8 mar 2013, o 19:57

Fanatico, odłączanie pompy to półśrodek, normalnie benzyna nie ma prawa lecieć bo w czasie pracy na LPG odłączane jest zasilanie wtryskiwacza benzyny. Ale czasem bywa że wtryskiwacz jest już nieszczelny, istotne nieszczelności sa rzadkie ale rada to tylko zmienić wtrysk ze szrotu za stówkę dostaniesz.
Teraz co do gasnięcia na LPG: najprawdopodobniej winna jest regulacja instalacji gazowej, kable świece itp. Może być tak że jeśli wtrysk już dłuższy czas leje, to silnik pracuje na dwóch paliwach - trochę LPG i ciut benzyny, przy regulacji w takiej sytuacji dawka LPG została ustawiona na zbyt niską. Ale to juz wymyślanie. Nie wiem ile razy dziennie zapalasz, ale na rozruchu silnik zawsze ciągnie bardzio dużo benzyny - weź to pod uwagę.
pablomed
Members

Postprzez Fanatico » 8 mar 2013, o 20:12

Fakt pale go dziennie ok 15 20 razy. Ale jeszcze ostatnio była taka sytuacja ze zrobiłem na 18l gazu 230 km a średnie spalanie wychodzi przy mojej jeździe w terenie 14,5 ale za to opierdzielil mi ok 10 l benzyny dodatkowo. Wiec wystarczyło by mu zwiększyć dawkę gazu na wężu i powinno chodzić ??

[ Dodano: 2013-03-08, 19:18 ]
pietrasiak2 napisał(a): A , że gaśnie jak się rozgrzeje i zapala jak jest zimny to może być parownik winien lub zapowietrzony układ chłodzenia.
ale on odpala i na gazie i na benzynie tylko musi byc włączona pompka paliwa bo na gazie nie odpali ani nie będzie chodzić. Po prostu tak jak by czasem chcial chodzić na pb a czasem na lpg jak by mial jakies widzimisie.
Fanatico
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)