Spalanie gazu i benzyny. GOLF 1.4 ABD 60 km

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez oldsoul » 13 mar 2011, o 00:44

Witam- jestem nowym posiadaczem golfa 1.4 60 km.

Posiadam w aucie instalacje LPG i zastanawia mnie zużycie benzyny przez to autko. Mianowicie zdaje mi się że trochę za dużo ciągnie ten benzyny. Jakieś 4 litry na 100 km ? Gdzie benzyny używam tylko i wyłącznie do odpalania, później zaraz przerzucam na gaz.

No i samo spalanie gazu- wychodzi że ten golf przy spokojnej jednak miejskiej jeździe pali za dużo. Ale pomijając gaz- czemu to bydle pali tyle benzyny ?

Dodam że autko pokonywało krótkie odcinki- nie było żadnej trasy- co chwile odpalanie. Ale i tak nie sadze że przez to spalanie benzyny może być aż takie duże. Pokierujcie mnie może do jakiś artykułów albo pomóżcie bo tak być nie może.

Chodzi mi o to duże spalanie benzyny przy okazji LPG. Czemu tak sie dzieje ?

Co sprawdzać ? na co zwrócić uwagę ? Czy może oddać gdzieś auto ?

Aha i autko moim zdaniem bardzo szybko się nagrzewa- i temperatura silnika lekko wystaje ponad 90 C nawet w zimę. Może jest 91-92 stopnie.

to moja instalacja
Obrazek

Byłem u gazownika- sprawdziliśmy wtryskiwacz i nic, wszystko jest okej- nic nie kapie. Sonda Lambda działa szybko prawidło.

W Czwartek chcemy zamontować przekaźnik, który po przełączeniu auta na gaz będzie wyłączać pompę paliwa. Co Wy na to ?
Ostatnio edytowano 14 mar 2011, o 20:05 przez oldsoul, łącznie edytowano 1 raz
oldsoul
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 13 mar 2011, o 12:09

mi gazy pali 9-10 litrów a dojeżdżam do pracy 9 km w mieście światełka skrzyżowanie ...
ja spalanie oceniam w trasie a nie mieście bo to nie miarodajne raz staniesz na 3 skrzyżowaniach innym razem na 7
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez password » 3 kwi 2011, o 13:43

Witam mam ten sam silnik i jestem ciekaw czy on możne palić 14l gazu na 100 bo od kiedy go kupiłem właśnie takie mam wyniki i jeszcze drugie pytanie czy tez macie taka sporą różnice po przełączeniu na gaz w sensie spadek mocy nie wiem czy to kwestia wyregulowania bo moim zdaniem to tak maly silnik nie moze miec takiego spalania :-/
password
Berbeć

Re: Spalanie gazu i benzyny. GOLF 1.4 ABD 60 km

Postprzez PabloSBT » 3 kwi 2011, o 16:24

oldsoul napisał(a):Witam- jestem nowym posiadaczem golfa 1.4 60 km.

Posiadam w aucie instalacje LPG i zastanawia mnie zużycie benzyny przez to autko. Mianowicie zdaje mi się że trochę za dużo ciągnie ten benzyny. Jakieś 4 litry na 100 km ? Gdzie benzyny używam tylko i wyłącznie do odpalania, później zaraz przerzucam na gaz.

No i samo spalanie gazu- wychodzi że ten golf przy spokojnej jednak miejskiej jeździe pali za dużo. Ale pomijając gaz- czemu to bydle pali tyle benzyny ?

Dodam że autko pokonywało krótkie odcinki- nie było żadnej trasy- co chwile odpalanie. Ale i tak nie sadze że przez to spalanie benzyny może być aż takie duże. Pokierujcie mnie może do jakiś artykułów albo pomóżcie bo tak być nie może.

Chodzi mi o to duże spalanie benzyny przy okazji LPG. Czemu tak sie dzieje ?

Co sprawdzać ? na co zwrócić uwagę ? Czy może oddać gdzieś auto ?

Aha i autko moim zdaniem bardzo szybko się nagrzewa- i temperatura silnika lekko wystaje ponad 90 C nawet w zimę. Może jest 91-92 stopnie.

to moja instalacja
[url=http://wstaw.org/m/2011/03/13/DSC00779_JPG_300x300_q85.jpg]Obrazek[/URL]

Byłem u gazownika- sprawdziliśmy wtryskiwacz i nic, wszystko jest okej- nic nie kapie. Sonda Lambda działa szybko prawidło.

W Czwartek chcemy zamontować przekaźnik, który po przełączeniu auta na gaz będzie wyłączać pompę paliwa. Co Wy na to ?

wydaje mi się że masz jakiś problem z centralką i jedzie ci na dwóch paliwach, chyba winny jest tu brak masy długo masz gaz ? jak ci gazownik ustawiał emulację ?

password napisał(a):Witam mam ten sam silnik i jestem ciekaw czy on możne palić 14l gazu na 100 bo od kiedy go kupiłem właśnie takie mam wyniki i jeszcze drugie pytanie czy tez macie taka sporą różnice po przełączeniu na gaz w sensie spadek mocy nie wiem czy to kwestia wyregulowania bo moim zdaniem to tak maly silnik nie moze miec takiego spalania :-/

po przełączeniu na lpg nie powinno być czuć zbytniej różnicy mocy, masz źle wyregulowany gaz
PabloSBT
Members

Postprzez malapawel » 5 kwi 2011, o 13:16

mam identyczny silnik z gazem, gazu pali mi 10, w zime 11, benzyny 7, w zime 8, gazu pali wiecej bo jest podkrecony bo mi na zakrecie gasl, przed podkreceniem palil 9, przy odpalaniu z benzyny i od razu przelaczeniu na gaz, praktycznie nie zauwazam spadku poziomu paliwa, tankuje 25l i starcza na pol roku jazdy
malapawel
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez k-m-r1 » 5 kwi 2011, o 14:54

malapawel, gasnie bo zle są ustawione dodatkowe opcje silnika krokowego
zpomniałem jak to sie nazywa ale u mnie było +8 -8 i o zaszybko reagował ty mu gazu jak on mieszanke zubaża igasnie to są dodatkowe ustawienia silnika krokowego niewiem jak uciebie ale tak u mnie było w bingo-M
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez maniek91 » 5 kwi 2011, o 19:52

mam pytanko chce założyć sekwencje do silnika 1.4 na wielopunkcie jak oceniacie działanie tej instalacji przy tym silniku?? :-)
maniek
maniek91
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 5 kwi 2011, o 20:59

maniek91 napisał(a):mam pytanko chce założyć sekwencje do silnika 1.4 na wielopunkcie jak oceniacie działanie tej instalacji przy tym silniku?? :-)

z tego co wiem golf III 1.4 był na mono wtrysku a nie na wielopunkcie najlepszy do gazu z VW jest silnik 1.8 silnik 1.4 jest do gazu za słaby no chyba że jeździsz głównie po mieście :) ale w tych silnikach nie ma problemu z lpg jeśli wiesz że ci się zwróci to zakładaj śmiało :) tylko poszukaj najpierw dobrego serwisu żebyś nie musiał jeździć co tydzień na regulację :P
PabloSBT
Members

Postprzez maniek91 » 5 kwi 2011, o 21:34

dzięki bardzo :-)

[ Dodano: 2011-04-05, 22:24 ]
:-)
maniek
maniek91
Berbeć

Postprzez pablomed » 5 kwi 2011, o 22:56

maniek91 napisał(a):mam pytanko chce założyć sekwencje do silnika 1.4 na wielopunkcie jak oceniacie działanie tej instalacji przy tym silniku??
sa 1.4 na wielopunkcie np AEX i do nich jak najbardziej sekwencja pasuje, ale kurcze ja wiem? Nie za drogo? Jeśli silnik jest w świetnym stanie i decydujesz się wydać te 5-6 stów więcej to jak najbardziej. Raczej sporadycznie gazuje się sekwencją 1.4 więc konkretnej odpowiedzi jak to chodzi w tym silniku pewnie się nie doczekasz, ale nie musisz, po prostu musi dobrze działać jeśli założy to dobry fachmann a Ty nie pożałujesz kasy na dobre komponenty, zwł. wtryskiwacze LPG
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 6 kwi 2011, o 19:39

pablomed napisał(a):
maniek91 napisał(a):mam pytanko chce założyć sekwencje do silnika 1.4 na wielopunkcie jak oceniacie działanie tej instalacji przy tym silniku??
sa 1.4 na wielopunkcie np AEX i do nich jak najbardziej sekwencja pasuje, ale kurcze ja wiem? Nie za drogo? Jeśli silnik jest w świetnym stanie i decydujesz się wydać te 5-6 stów więcej to jak najbardziej. Raczej sporadycznie gazuje się sekwencją 1.4 więc konkretnej odpowiedzi jak to chodzi w tym silniku pewnie się nie doczekasz, ale nie musisz, po prostu musi dobrze działać jeśli założy to dobry fachmann a Ty nie pożałujesz kasy na dobre komponenty, zwł. wtryskiwacze LPG

a no racja moja wina myślałem że na wielopunkcie nie ma 1.4 a jednak jest mój błąd :) ale skoro jest to nie widzę sensu zakładania instalacji lpg za 2000 czy 2500zł do samochodu wartego góra 5 tys chyba że bardzo dużo jeździsz wtedy ci się instalacja zwróci po jakimś czasie :-)
PabloSBT
Members

Postprzez dlugi422 » 9 kwi 2011, o 10:26

Dobry serwis LPG jaki polecacie w Wałbrzychu .
dlugi422
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)