sterowanie pompą paliwa w 2e

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez wojtal » 16 lis 2012, o 18:37

witam,

mam problem z działaniem pompy paliwa, czasami przerywa, czasami w ogóle się nie załącza.
problem podobny jak tutaj http://www.golf3.pl/topics9/pompa-paliwa-vt49280.htm tylko w 2e'94

pompa jest ok, bo jak zmostkuje przekaźnik to się włącza i autko pięknie odpala.
sprawdziłem styki w złączu komputera i zostało mi chyba tylko wyprucie kabla który idzie z kompa (27 pin z tego co ustaliłem) na przekaźnik, ale zanim się za to wezmę zastanawiam się mocno czy włączenie pompy przez komputer nie jest jeszcze od czegoś zależne.

po włączeniu zapłonu pompa załącza się na sekundę, ale nie za każdym razem ? to jakieś proste opóźnienie czy jakiś czujnik np ciśnienia paliwa czy cuś

jakieś sugestie ?

(ostatnio pompa przestała mi się włączać zupełnie i zapalam podając masę na przekaźnik i zastanawiam się czy nie zrobić sobie tymczasowo przełącznika włączającego pompę... ehhh)
wojtal
Berbeć

Postprzez pablomed » 16 lis 2012, o 19:11

nie zależy od czujnika ciśnienia. Po włączeniu zapłonu ECU załącza przekaźnik na czas zapisany w pamięci po czym wyłacza. Ponowne włączenie nastąpi w chwili uruchomienia rozrusznika i muszą być impulsy z czujnika halla . Może po prostu podepnij miernik do pinu w ecu i patrz co sie dzieje. Rozróżnisz uszkodzenie ecu od okablowania.
pablomed
Members

Postprzez wojtal » 18 lis 2012, o 21:54

dzięki za info

sprawdziłem kompa, prawidłowo podaje masę na pinie 31 (nie 27 jak mi się poprzednio napisało)

niestety mam straszny chaos za bezpiecznikami i nie zdołałem prześledzić tego kabla (żółty z niebieskim) a na złączu G1/3 na które niby powinien trafić mam 2 czarne przewody.

na razie prowizorycznie puściłem bezpośrednio dodatkowy kabel na nogę przekaźnika z komputera i chwilowo chyba na tym poprzestanę. :(

pzdr
wojtal
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)