strzela na gazie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

strzela na gazie

Postprzez rtpan » 10 mar 2011, o 17:14

Witam

Mam golfa 3 z silnikiem 2E i od pewnego czasu strzela na gazie, czasem mocniej czasem słabiej, wywalając przy tym możliwe połączenia typu: wąż od przepływomierza, odmy itp. co mu łatwiej :D.
Wymieniłem cały układ zapłonowy: świece, kable, kopułke, palec i nic nie pomogło, nawet próbowałem jakiś swieć ze srebrem polecanych przez gazownika ale było jeszcze gorzej. Proszę o porady i wskazówki jak sobie poradzić z tym problemem.

Pozdrawiam
rtpan
Berbeć

strzela na gazie

Postprzez Colleague » 10 mar 2011, o 17:55

Witaj
Mam taki sam silnik i miałem ten sam problem również wydawało mi się że to zapłon ale to jednak nie było to . Czy na gazie silnik zamula się ?? ciężko wchodzi na obroty ?? jakie masz objawy przed strzałem ??

Ja u siebie wymieniłem cały układ zapłonowy a pomogła wymiana silniczka krokowego.
Colleague
Berbeć

Postprzez rtpan » 10 mar 2011, o 19:06

przed strzałem podczas jazdy się zamula, traci moc, wciskam mu gaz obroty nie rosną, nie chce jechać a na jałowym biegu nierówno pracuje i obroty spadają poniżej 800 obr/min
rtpan
Berbeć

Postprzez b-bobo » 10 mar 2011, o 20:10

Colleague napisał(a):Witaj
Mam taki sam silnik i miałem ten sam problem również wydawało mi się że to zapłon ale to jednak nie było to . Czy na gazie silnik zamula się ?? ciężko wchodzi na obroty ?? jakie masz objawy przed strzałem ??

Ja u siebie wymieniłem cały układ zapłonowy a pomogła wymiana silniczka krokowego.

witam.Dobrze piszesz,tylko to nie silniczek krokowy a zawór stabilizacji biegu jałowego. czasem wystarczy go przemyć benzyną.Sprawny zawór po włączeniu zapłonu brzęczy wystarczy podnieść maskę i posłuchać.Pewnie masz za bogatą mieszankę więc radził bym jechać na regulację do gazownika.
b-bobo
Czytacz

Postprzez pablomed » 11 mar 2011, o 00:12

strały jeśli nie od układu zapłonowego sa od złej regulacji,za uboga miaszanka, trzeba dodać kroków czy odkręcić śrubę na weżu trochę nie wiem nie piszesz co to za instalacja, trzeba też unikać pewnych zachowań w czasie jazdy, np nie wolno pompować głęboko na LPG pedałem gazu jeśli silnik jest na niskich obrotach
pablomed
Members

Postprzez BigosWWO » 11 mar 2011, o 06:48

-sprawdź cewkę (jeżeli jest podejrzana, wymień )
-sprawdź przewody wysokonapięciowe (jeżeli jest podejrzane, wymień )
-sprawdź palec (jeżeli jest podejrzana, wymień )
BigosWWO
Czytacz

Postprzez Colleague » 11 mar 2011, o 11:18

No dokładnie tak jak pisze b-bobo sprawdź zawór stabilizacji biegu jałowego u mnie on się zacinał i na niższych obrotach dawał lewą dawkę gazu której mój silnik nie przepalał pomagało przegazowanie jednak jest to męczące a jeżeli to ci nie pomoże spróbuj zmniejszyć dawkę gazu i sprawdź w nocy czy oby na pewno nie masz nigdzie przebicia (ja kupiłem kiedyś przewody WN i nowe chodziły gorzej od starych)
Laj lala golf trójka full bajera :)
Colleague
Berbeć

Postprzez Legionista » 12 mar 2011, o 00:08

U mnie musiałem wymieniać dwa razy kable bo okazały sie kiepskie i dlatego lubił strzelić ..
a dwa to ze był rozkręcony na full, i ile chciał tyle palił i przy tym nie raz potrafił strzelić
Legionista
Members

Postprzez rtpan » 18 mar 2011, o 20:51

diagnoza gazownika: niesprawna sonda lambda i elektronika instalacji gazu.

Zamiast sliniczka krokowego mam śrubę :D i póki co nie było wystrzału po przejechaniu 200km.
rtpan
Berbeć

Postprzez pablomed » 18 mar 2011, o 23:20

rtpan napisał(a):diagnoza gazownika: niesprawna sonda lambda i elektronika instalacji gazu.
to jest dokładnie to co ja sam niedawno usłyszałem. Z tym że nie dałem uwstecznić auta wróciłem do domu i... przeczyściłem krokowca który działa nadal dobrze. Niech to licho co z tymi gazownikami.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)