Stukanie w silniku

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Stukanie w silniku

Postprzez bradoc » 7 lis 2011, o 18:32

Witam mam golfa 1,4 cl z gazem. dzis rano odpaliłem auto i po porzejachaniu kilku metrow zauwazyłem ze kontrolka oleju mryga. zgasiłem auto i zapaliłem ponownie. otworzyłem maske i sprawdziłem stan oleju. na bagnecie było z 2 mm moze a olej był wymieniany w lipcu a przynajmniej na poczatku pazdziernika sprawdzałem stan i był taki jak zaraz po wymianie. dolałem jakies 2 setki oleju patrze na bagnet i jest tyle ile po wymienie. odpalam auto kontrolka dalej mryga w silniku cos puka no i zaczoł piszczec w aucie dzwiek. zgasiłem golfa i teraz zastanawiam sie co moze mu byc.
bradoc
Berbeć

Stukanie w silniku

Postprzez suchy1979 » 8 lis 2011, o 09:12

Obejrzyj dokładnie silnik czy nie ma wycieków. Stan oleju sprawdza się przy uspokojonym silniku, na równej powierzchni - samochód musi trochę postać, żeby olej spłynął do miski olejowej. Sprawdź czy nie wywala ci oleju przez bagnet, ew przez korek wlewu oleju. Skontroluj stan odmy. Zatkana może powodować wywalanie bagnetu, a nawet rozszczelnienie korka wlewu. Sprawdź filtr powietrza czy nie ma w nim oleju. W starszych samochodach przez odmę przedostaje się olej z uwagi na zużywające się pierścienie tłoka. Warto sprawdzić również czujnik ciśnienia oleju. W starszych silnikach niewielkie ubytki oleju to standard, jednak jeśli olej traci się nagle to z reguły objaw jakiejś nieszczelności.
suchy1979
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez paxstor » 8 lis 2011, o 18:10

bradoc, a może panewka poszła i nie ma ciśnienia, miałeś mało oleju i coś się z nią mogło stać np okręciła się.
paxstor
Members

Postprzez bradoc » 8 lis 2011, o 18:41

moj ojciec mechanikiem niejest ale tez stawiał na panewke. na dniach zaprowadze samochod do znajomego mechanika. jak bede wiedział to powiem wam co było.

[ Dodano: 2011-11-09, 20:36 ]
postanowiłem ze sam zajrze do serducha samochodu. sciagnołem miske( troche było meczarni) odrazu na co zwrociłem uwage to mała okragła zaslepka ktora wypadłą z pompy oleju, wbiłem ja na swoje miejsce. panewki były ok( zadna niebyła przekrecona, ogkreciłem jedna i niebyło zadnych rys.) załozyłem miske spowrotem i zalałem olejem odpaliłem i problem cisniani oleju znikł ale nadal cos stuka... mam wrazenie ze to cos w głowicy
bradoc
Berbeć

Postprzez paxstor » 14 lis 2011, o 16:35

bradoc, a te stukanie cichnie jak dajesz gazu? czy może się nasila?
paxstor
Members

Postprzez bradoc » 17 lis 2011, o 20:37

przepraszam za swoja nieobecnosc. auto chodzi juz sprawnie. nic niestuka cisza:) na drugi dzin chodził juz normalnie
bradoc
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)