Witam serdecznie wszystkich nie wiem o co jest po wymianie oleju po dwóch dniach usłyszałem po odpaleniu stukanie tzn. cyk-cyk -cyk normalnie to wcześniej przez chwile tak cykało to chyba szklanki czy coś puki chyba oleju nie dostały tak mi się wydaje ,ale tak jak pisze po 2 dniach zaczeło narastać dłużej ,i dłużej aż teraz prawie cały czas .To cykanie ,stukanie czy jakoś tak przyspiesza po dodaniu gazu itd.....Może co wiecie w tym temacie ,albo coś przypuszczacie co i dlaczego tak jest i co robić z tym.Dodam ze przy wymianie oleju była zmieniana uszczelka po zaworkami ..........dzięki z góry za porady ......
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Jak z półsyntetyku przeszedłeś na minerał, to będzie klepało. To popychacze hydrauliczne, które to nie lubią mineralnego, bo jest zbyt gęsty. Półsyntetyk jest optymalny dla silników VW.
rawcio11, jeśli klepanie utrzymuje się na gorącym silniku to sa dwie kwestie: poproś kogoś doświadczonego żeby ocenił czy to faktycznie szklanki klepią, a jeśli tak to wypada na rozgrzanym silniku zmierzyć ciśnienie oleju. Dopiero potem można prognozować jak to usunąć.