Szarpanie, tąpnięcie przy przyśpieszaniu...

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez daniodziadek » 23 kwi 2013, o 23:57

Witam :-) Jakiś czas temu gdy wyjeżdzałem na drogę dodałem trochę więcej gazu, koła się zakręciły i nagle usłyszałem huk :zdziwko: Myślałem, że strzeliła opona, albo posypało się coś w napędzie ale okazało się, że wszystko jest OK. Minął może miesiąc i ostatnio znowu to samo, z tym że teraz nie minęło, przy rozpędzaniu następuję szarpanie, tąpnięcie ;/ gdy dodaję łagodnie gazu to jest ok, ale gdy docisnę pedał do końca to czuję w nogach udzerzenie...
Wydaje mi się, że ma to miejsce tylko na LPG. Dodam, że nie jest to problem stały, bywa że mogę normalnie się rozpędzać i jest OK... Nie wiem co to może być :zalamany: Może miał ktoś podobny problem?? W internecie przeszukałem wiele stron, ale nie znalazłem odpowiedzi i rady na mój problem...
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :-)
---> GOLF <---
daniodziadek
Czytacz

Postprzez trollu » 24 kwi 2013, o 16:36

daniodziadek napisał(a):W internecie przeszukałem wiele stron, ale nie znalazłem odpowiedzi i rady na mój problem...

a gdzie szukałeś że nie znalazłeś?

w ciemno i bez zastanowienia strzelam że po prostu gaz "strzela" Ci w dolot, baaaaardzo częsta przypadłość na zwykłej instalacji. regulacja się kłania lub/i poprawny montaż
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez daniodziadek » 24 kwi 2013, o 22:21

Szukałem na wielu stronach, ale nigdzie, na żadnym forum nie znalazłem opisu takiego samego przypadku... Czytałem o lekkim szarpaniu, spadku mocy, podawane były przyczyny jak np. przegub ... A u mnie było inaczej.
Dziś sprawdziłem co się stanie po odłączeniu sondy z którą miałem juz kiedys problem i okazuje się że bez niej jest lekko nierówna praca przy przyspieszaniu, ale nie czuję już uderzenia jakby silnik spadł mi na drogę :-P
Teraz tylko będę musiał sprawić sobie nową sondę, bo nie wydaje mi się żeby wydatek 50zł na regulację coś pomógł...
---> GOLF <---
daniodziadek
Czytacz

Postprzez pablomed » 24 kwi 2013, o 23:47

bardzo niekonkretny opis. Może poduszki silnika może sprzęgło uszkodzone, po prostu ktoś wprawny powinien podwozie obejrzeć
pablomed
Members

Postprzez trollu » 25 kwi 2013, o 00:08

daniodziadek napisał(a):ma to miejsce tylko na LPG.
daniodziadek napisał(a):nie jest to problem stały, bywa że mogę normalnie się rozpędzać i jest OK

pablomed napisał(a): Może poduszki silnika może sprzęgło uszkodzone

jak poduszka czy sprzęgło siada to siada i tyle, nie ma wyjątków.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez daniodziadek » 25 kwi 2013, o 12:25

Sprzęgło jest nowe i nie jakieś chińskie ;) Odłączyłem sondę i mocne tąpnięcia ustały, więc zawieszenie też raczej odpada ;) teraz czuć tylko lekkie zamulenia no i nie ma takiego kopa (zbyt uboga mieszanka zapewne).
Dzięki za podpowiedzi ;) Kupię chyba nową sondę, bo ta już ma swój koniec... Wczesniej mialem z nią problemy, opisywałem to w innym temacie ;) Były odcięte kable, musiałem je łączyć i wydawało się ze jest ok, ale jak widać po kilku miesiącach skończył się żywot tej sondy ...
Opisuję to po to żeby pomóc komuś kto ma taki sam problem i nie wie czego to przyczyna ;-)
---> GOLF <---
daniodziadek
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)