Tankowanie gazu- ile powinno wejść ?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez oldsoul » 6 mar 2011, o 00:38

Wita, niedawno zakupiłem golfa. Mam w nim butle według papierów 34 litry. Dziś po przełączeniu na gaz auto zgasło- z braku poziomu gazu. Pomijam już fakt że mam kontrolki 1, 3/4, 1/2, 1/4 i R ( rezerwa ) i całe czas paliła się 1/4.

Po zatankowaniu nie świeciły się wszystkie kontrolki tylko 3/4 i wszystkie poniżej- tak jak by było 3/4 gazu z butli.

Czujnik może tam źle działać ?

A druga sprawa to na niby pusty zbiornik weszło mi 25,2 litra gazu. Czy to nie aby trochę zbyt mało ?
oldsoul
Czytacz

Postprzez K@mil » 6 mar 2011, o 00:46

oldsoul napisał(a):Mam w nim butle według papierów 34 litry

-20% wychodzi okolo 27litrów czyli wchodzi Ci dobrze gazu bo nigdy nie bedzie 27 litrów tylko plus, minus.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Re: Tankowanie gazu- ile powinno wejść ?

Postprzez Mateusz13041 » 6 mar 2011, o 00:47

oldsoul napisał(a):A druga sprawa to na niby pusty zbiornik weszło mi 25,2 litra gazu. Czy to nie aby trochę zbyt mało ?
Mój ojciec jak zakładał gaz to butla była 55L a wchodziło mu tylko 46L gazu jak była pusta pojechał do gazownika i zrobił mu tak że teraz wchodzi 53L :-D Wiec podjedź do gazownika i powiedz że chcesz aby wchodziło ci więcej gazu
----------------------------------------------------
MÓJ GOLFIK ZAPRASZAM DO OGLĄDANIA
Mateusz13041
Czytacz

Rocznik: 1994
Silnik: 1598 ABU
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez oldsoul » 6 mar 2011, o 00:52

Te 25 litrów to trochę mało jednak prawda ? Jakieś 300 km
oldsoul
Czytacz

Postprzez K@mil » 6 mar 2011, o 01:00

oldsoul napisał(a):Te 25 litrów to trochę mało jednak prawda ? Jakieś 300 km

Starczy, teraz stacje co kawalek.

Mateusz13041 napisał(a):
oldsoul napisał(a):A druga sprawa to na niby pusty zbiornik weszło mi 25,2 litra gazu. Czy to nie aby trochę zbyt mało ?
Mój ojciec jak zakładał gaz to butla była 55L a wchodziło mu tylko 46L gazu jak była pusta pojechał do gazownika i zrobił mu tak że teraz wchodzi 53L :-D Wiec podjedź do gazownika i powiedz że chcesz aby wchodziło ci więcej gazu

haha chyba na dach zamontowali butle turystyczną... Nigdy w butle nie wchodzi gazu tyle ile ma ona pojemności zawsze odejmuje sie ok 20%
Tak samo w zime wchodzi troszke gazu wiecej niz w lato
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez radomiak » 6 mar 2011, o 01:01

K@mil napisał(a):oldsoul napisał/a:
Mam w nim butle według papierów 34 litry

-20% wychodzi okolo 27litrów czyli wchodzi Ci dobrze gazu bo nigdy nie bedzie 27 litrów tylko plus, minus.

tu masz odpowiedz i tak powinno zostac

Mateusz13041 napisał(a): Wiec podjedź do gazownika i powiedz że chcesz aby wchodziło ci więcej gazu

po pierwsze jest to niebezpieczne po 2 gazownicy zaczynaja niechetnie to robic(jak ich zlapia na czyms takim traca papiery na montaż) po 3 jak diagnosta sie dopatrzy nie przejdzie auto przegladu.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez oldsoul » 6 mar 2011, o 01:09

Mi się wydaje tez że mój golf 1.4 pali trochę zbyt dużo gazu. Ile pownien palic 1.4 60 km ?
oldsoul
Czytacz

Postprzez radomiak » 6 mar 2011, o 01:11

haha chyba na dach zamontowali butle turystyczną... Nigdy w butle nie wchodzi gazu tyle ile ma ona pojemności zawsze odejmuje sie ok 20%
K@mil napisał(a): Nigdy w butle nie wchodzi gazu tyle ile ma ona pojemności zawsze odejmuje sie ok 20%

jesli gazownik usunie zawor bezpieczenstwa te 20% sie zmniejsza i wchodzi ci wiecej. widzialem juz jednego takiego w szczecinie jak tankowal do pelna. skonczylo sie na tym ze stacja zostala zamknieta na czas akcji strazy a goscia auto stalo cale w pianie. potem w gazecie napisali ze mial wymontowany zawor bezpieczenstwa z butli. mial za wszystko placic jak sie skonczylo nie wiem.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez K@mil » 6 mar 2011, o 01:17

radomiak napisał(a):jesli gazownik usunie zawor bezpieczenstwa te 20% sie zmniejsza i wchodzi ci wiecej. widzialem juz jednego takiego w szczecinie jak tankowal do pelna. skonczylo sie na tym ze stacja zostala zamknieta na czas akcji strazy a goscia auto stalo cale w pianie. potem w gazecie napisali ze mial wymontowany zawor bezpieczenstwa z butli. mial za wszystko placic jak sie skonczylo nie wiem.

wiem slyszalem o tym moj kolega w vectrze tez tak miał ale smiałem sie ze ma butle turystyczną na dachu i chyba to zrobił później...
Mi chodziło o to nowa instalacja *(butla) bez grzebania itp zawsze bedzie miala pojemność o 20% mniejszą
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Mateusz13041 » 6 mar 2011, o 01:20

K@mil napisał(a):haha chyba na dach zamontowali butle turystyczną... Nigdy w butle nie wchodzi gazu tyle ile ma ona pojemności zawsze odejmuje sie ok 20%
Tak samo w zime wchodzi troszke gazu wiecej niz w lato

Mój ojciec jeździ jakoś 4 lata na tym gazie i jakoś się nic nie dzieje na przeglądzie też 0 problemów a jak ojciec wróci z zagranicy to wrzucę fotkę ile wchodzi K@mil nie będę się kłócił ;-)
Ostatnio edytowano 6 mar 2011, o 01:36 przez Mateusz13041, łącznie edytowano 1 raz
Mateusz13041
Czytacz

Postprzez K@mil » 6 mar 2011, o 01:25

Mateusz13041 napisał(a):Mój ojciec jeździ jakoś 4 lata na tym gazie i jakoś się nic nie dzieje na przeglądzie też 0 problemów a jak ojciec wróci z zagranicy to wrzucę fotkę ile wchodzi K@mil nie będę się kłócił

Ja sie nie kłóce tylko ze takie cos nie jest polecane a to nie moja sprawa kto co robi i co ma ale tylko zastanawiam sie co daje te 7litrów gazu wiecej. no tak niby wiecej km da rade zrobić ale czy warto, ja wole spać spokojnie i jeździć tez, a wiadomo gaz jest niebepieczny. bumm
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Mateusz13041 » 6 mar 2011, o 01:36

K@mil napisał(a):Ja sie nie kłóce tylko ze takie cos nie jest polecane a to nie moja sprawa kto co robi i co ma ale tylko zastanawiam sie co daje te 7litrów gazu wiecej. no tak niby wiecej km da rade zrobić ale czy warto, ja wole spać spokojnie i jeździć tez, a wiadomo gaz jest niebepieczny. bumm

Ja wiem i też tego nie polecam ale tylko mówię że jest taka możliwość wiadomo że z gazem nie ma żartów i dodaj tylko że mój ojciec nie miał żadnych problemów przez 4 lata

radomiak napisał(a):mam kolege diagnoste i czegos takiego nie wolno mu przepuscic.

Widocznie u mnie nawet na stacji diagnostycznej pracują dziwni ludzie
Ostatnio edytowano 6 mar 2011, o 01:40 przez Mateusz13041, łącznie edytowano 1 raz
Mateusz13041
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)