Żeby nie było, napiszę odrazu, ze mój brat zajmuje się dystrybucją gazu i ja sam u niego trochę robiłem, więc można powiedzieć, że trochę się w tym orientuję.
prezesso napisał(a):stacje LPG Auto-Gaz nie mogą legalnie nabijać gazu w butlę,
Jest to nie tylko nielegalne, ale także niebezpieczne.
Napełniając butlę gazem stawia się ją na specjalnej wadze podłączonej do "dystrybutora" i ustawia na niej ciężar pustej butli (ciężar zazwyczaj jest napisany na butli). W takim wypadku do butli nabijane jest 11kg gazu. Coś takiego jest bezpieczne.
Jeśli chodzi o tankowanie gazu do samochodu to tam, w butli, mamy elektrozawór, który zamyka się kiedy "wyczuje" odpowiednie ciśnienie.
A teraz dochodząc do sedna, kiedy gościu nabija Ci na stacji LPG butlę z dystrybutora, robi to "na oko"(nie ma tam wagi, a w butli nie ma elektrozaworu). Jeżeli przesadzi to robi się z tego dosłownie bomba... w pełnej butli musi zostać trochę miejsca na "parowanie" gazu, jeżeli będzie zalana na full, ciekły gaz może zostać wypchnięty na zewnątrz i dosłownie wylać Ci się na kuchenkę/piecyk/czy co tam jeszcze hula na butli. W najlepszym wypadku poprostu wszystko się zapali... Jeżeli się nie wyleje, pozostaje groźba wybuchu spowodowana zbyt dużym ciśnieniem w butli.
tankowanie lpg do butli kuchennych turystycznych
Jeżeli chcesz nabić taką małą butlę, najlepiej jak byś pojechał na samą rozlewnie gazu, tam napełnili by Ci bez problemu za naprawdę niedużą kasę (ja jak ostatnio, w wakacje, pojechałem napełnić butle turystyczną to zapłaciłem za to 23 zł) i masz pewność że wszystko jest ok i butla Ci nie trzaśnie "bez powodu". Ale ja mam relatywnie w pobliżu rozlewnie gazu (jakieś 10 km) więc nie mam z tym problemu. Jeżeli nie ma czegoś takiego w twojej okolicy, to może być trudniej. Jeżeli rozwożą w twojej okolicy butle z gazem samochodami to możesz takiego gostka zatrzymać i spytać się czy on może nie ma takich małych butli "na wymianę". Albo jego zapytać się z kąt bierze gaz i samemu tam pojechać.