tankowanie lpg do butli kuchennych turystycznych

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez k-m-r1 » 5 sty 2010, o 13:21

ponieważten dział uznałęm za odpowiedni zamieszce swoje pytanie czy jest to legalne

pytam bo w kłodzku jest stacja gdzie nabijają a na wiekszosci w polsce jest kartka ze takowych butki nie napełniamy stąd moje pytanie czy ktos jest pozaprawem czy nie byłem tam 2 razy z szwagrem i napełniał butle za 40 zł i za 50 zł jedyny wyjątek to cena w sobote gaz był tam za 2.45 przebitka jakies 30 gr na 1l

i zadam kolejne pytanie
mój ojciec pracował kiedys przy butlach i rozworzeniu w jednej rozmowie powiedział żę ten gaz z stacji i butli jest inny inna proporcja propanu do butanu i nienadaje sie do aut /ale jezdzi sie na nim/ czy to prawda że te gazy są inne?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez prezesik » 5 sty 2010, o 16:35

k-m-r1 napisał(a):pytam bo w kłodzku jest stacja gdzie nabijają a na wiekszosci w polsce jest kartka ze takowych butki nie napełniamy stąd moje pytanie czy ktos jest pozaprawem czy nie byłem tam 2 razy z szwagrem i napełniał butle za 40 zł i za 50 zł jedyny wyjątek to cena w sobote gaz był tam za 2.45 przebitka jakies 30 gr na 1l
u mnie na wiosce też nabija butlę 11 kg gazem poprzez specjalną końcówkę (za ok. 40 zł), ale gościu się kryje, zawsze podjeżdżam pod stację tak, aby za autem ukryć butlę, co by jej nie było widać z drogi.
Wychodzi na to, że stacje LPG Auto-Gaz nie mogą legalnie nabijać gazu w butlę, jedynie "na lewo" to robią.
Nabijanie gazu w butlę trzeba mieć osobne pomieszczenie.
Na jednej ze stacji LPG u Nas w Łęczycy jest tak, ze nabijają LPG do aut, a można też nabić butlę, ale wtedy gościu bierze ją do osobnego pomieszczenia i tam dopiero ją nabija.
prezesik
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 5 sty 2010, o 17:06

dokładnie tak jak kolega napisał ja mam znajomego na stacji LPG co tankuje auta i tam nabija mi też butle

lecz jak wiadomo 11kg gazu to szybko się wypali on mi za 50zł nabija tak butlę że mam na 1,5 miesiąca grzania piecykiem lecz jest to nielegalne na takich stacjach LPG, pewnie jak bym mu dał małą butlę turystyczną też by mi ją nabił

Zagadaj do gościa że chciał byś zarobić na gazie a przy okazji On by też zarobił mi taki tekst łyknął :lol: z tym że muszę czekać 1 dzień aż mi ją nabije bo w dzień nie chce tego robić
marcinkoz2910
Members

Postprzez Snejk18 » 5 sty 2010, o 18:05

Żeby nie było, napiszę odrazu, ze mój brat zajmuje się dystrybucją gazu i ja sam u niego trochę robiłem, więc można powiedzieć, że trochę się w tym orientuję.

prezesso napisał(a):stacje LPG Auto-Gaz nie mogą legalnie nabijać gazu w butlę,

Jest to nie tylko nielegalne, ale także niebezpieczne.
Napełniając butlę gazem stawia się ją na specjalnej wadze podłączonej do "dystrybutora" i ustawia na niej ciężar pustej butli (ciężar zazwyczaj jest napisany na butli). W takim wypadku do butli nabijane jest 11kg gazu. Coś takiego jest bezpieczne.
Jeśli chodzi o tankowanie gazu do samochodu to tam, w butli, mamy elektrozawór, który zamyka się kiedy "wyczuje" odpowiednie ciśnienie.
A teraz dochodząc do sedna, kiedy gościu nabija Ci na stacji LPG butlę z dystrybutora, robi to "na oko"(nie ma tam wagi, a w butli nie ma elektrozaworu). Jeżeli przesadzi to robi się z tego dosłownie bomba... w pełnej butli musi zostać trochę miejsca na "parowanie" gazu, jeżeli będzie zalana na full, ciekły gaz może zostać wypchnięty na zewnątrz i dosłownie wylać Ci się na kuchenkę/piecyk/czy co tam jeszcze hula na butli. W najlepszym wypadku poprostu wszystko się zapali... Jeżeli się nie wyleje, pozostaje groźba wybuchu spowodowana zbyt dużym ciśnieniem w butli.

Jeżeli chcesz nabić taką małą butlę, najlepiej jak byś pojechał na samą rozlewnie gazu, tam napełnili by Ci bez problemu za naprawdę niedużą kasę (ja jak ostatnio, w wakacje, pojechałem napełnić butle turystyczną to zapłaciłem za to 23 zł) i masz pewność że wszystko jest ok i butla Ci nie trzaśnie "bez powodu". Ale ja mam relatywnie w pobliżu rozlewnie gazu (jakieś 10 km) więc nie mam z tym problemu. Jeżeli nie ma czegoś takiego w twojej okolicy, to może być trudniej. Jeżeli rozwożą w twojej okolicy butle z gazem samochodami to możesz takiego gostka zatrzymać i spytać się czy on może nie ma takich małych butli "na wymianę". Albo jego zapytać się z kąt bierze gaz i samemu tam pojechać.
Ostatnio edytowano 5 sty 2010, o 18:14 przez Snejk18, łącznie edytowano 2 razy
Snejk18
Fanatyk

Postprzez marcinkoz2910 » 5 sty 2010, o 18:11

Snejk18, dokładnie tak jaki piszesz to samo mówili nam na BHP w pracy ale w większym skrócie
marcinkoz2910
Members

Postprzez Snejk18 » 5 sty 2010, o 18:16

marcinkoz2910 napisał(a):to samo mówili nam na BHP w pracy ale w większym skrócie

Bo na BHP mówili, że tak nie można robić, ja chciałem jeszcze wytłumaczyć dlaczego tak nie można robić :p
Snejk18
Fanatyk

Postprzez k-m-r1 » 5 sty 2010, o 19:18

no oki rozumiem i wiem ja osobiscie jak chce do małej nabic fgazu to przetaczam z kuchennej mam takie 2 koncuwki z lewym gwintem i werzyk gazu nabije ażwyrówna sie cisnienie no można śrubką bawic sie ale to inna metoda

rozlewnie gazu mam jakies 4 km od domu a znajomy z tamtej rozlewni rozprowadza butle jeżdząc po okolicy busem i ja od niego biore za butle 111 kg czyli plus minus 27 L gazu płace 42 zł za litr wychodzi chyba 1,76

pytanie zadałem bo szwagier wmawiałmi żę i tak jemu opłaca sie nabijac na stacji za 2,40 :P bo niby taka butla nabita za 50 zł jest cieższa od tej z wymiany

swoją drogą na alegro widziałęm recząpompke do przetaczania gazu za 700 zł :-o

Snejk18 napisał(a):Jeśli chodzi o tankowanie gazu do samochodu to tam, w butli, mamy elektrozawór, który zamyka się kiedy "wyczuje" odpowiednie ciśnienie.
a ja zawsze myślałęm że ta kulka co jest przy głowicy przy pistolecie sama zamyka sie taki zawór bezpieczenstwa jak to jest w pneumatycze gdzie ustawiamy cisnienie i cyk nie leci
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 6 sty 2010, o 20:25

te tam sprawy o wybuchaniu za dużej ilości gazu itd to jedna rzecz.
A w przepisach o ile ja wiem chodzi głównie o inne podatki czy tam akcyzy od gazu do kuchenki i od gazu do jeżdżenia.
pablomed
Members

Postprzez Snejk18 » 6 sty 2010, o 21:58

A w przepisach o ile ja wiem chodzi głównie o inne podatki czy tam akcyzy od gazu do kuchenki i od gazu do jeżdżenia.

dokładnie :p w butli i na stacji jest dokładnie to samo (no dobra, w zimę na stacji są trochę inne proporcje mieszaniny) a jedyna różnica jest w podatku. Przy gazie do samochodów, jest większy...
Snejk18
Fanatyk

Postprzez k-m-r1 » 7 sty 2010, o 10:52

rozmawiałęm z bratem i szokująca sprawa nieważne kto ale na ślonsku zdazająsieosoby któe lejągaz z instalacji w blokach :!: :!: masakra :wstyd:
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)