temperatura

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

temperatura

Postprzez Rylec666 » 14 wrz 2011, o 13:50

Witam.Problem dotyczy układu chlodzenia(szukałem lecz tylko podobne przypadki znalazlem)a mianowicie,usterka wydarzyła sie nagle,z dnia na dzien,bez wczesniejszych jakichkolwiek oznak.Po przejechaniu okolo 15km zauwazylem wydobywajacy sie spod maski dym(para),patrze na temperature 110 i wskazowka przesowa sie do maxa,zaplila sie kontrolka,plyn w zbiorniczku sie zagotowal,poczekalem az ostygnie,dolalem plynu lecz sytuacja sie powtarzala,powrot na 3 razy. Chlodnica i weze nie wykazuja jakis przeciekow,zbiorniczek caly,wentylator niby chodzil ale jakos ciszej i załaczal sie poznij niz zwykle,dzis zrobilem rundke,tem.wzrasta do 90stopni normalnie,troszke na 90 trzyma poczym dosc szybko sie zwieksza,wentylator przy 110 nie byl wlaczony. Prosze o rade,moze jest to jakas pierdola a nie chce w ciemno oddawac do mechanika.
Dziękuję
Rylec666
Berbeć

temperatura

Postprzez Kriss_Lodz » 14 wrz 2011, o 15:04

A czy podczas jazdy z normalną prędkością powiedzmy ok 60-70 km/h też wzrasta ci nadmiernie temperatura ??

Jeśli tak to pompa lub uszczelka pod głowicą.
Nie masz co zrobić z kasą ????

Zostań klientem stacji ASO :)
Kriss_Lodz
Czytacz

Postprzez Rylec666 » 14 wrz 2011, o 15:12

po zagotowaniu i zauwazeniu problemu,przejechalem nim dwa razy po moze 3km,raczej z normalna predkoscia :-) normalnie dochodzi do 90st.trzyma chwile i wzrasta nawet podczas postoju,czym wiecej gazu tym szybciej wzrasta,no i dzis na postoju przy ponad 110 wentylator sie nie wlaczyl.
Rylec666
Berbeć

Postprzez Kriss_Lodz » 14 wrz 2011, o 15:23

widzisz to że wentylator się nie włączył oznacza albo uszkodzenie włącznika w chłodniczy albo brak obiegu który może być spowodowany uszkodzeniem pompy bądź termostatu, uszczelki pod głowicą też nie wykluczam ale to na samym końcu.

Na początek wymontuj termostat i zobacz co się dzieje to samo tyczy się czujnika w chłodnicy, pompa wody również do sprawdzenia.

Kriss_Lodz
Czytacz

Postprzez trollu » 14 wrz 2011, o 15:52

ew zapchana chłodnica i zasyfiony układ chłodzenia. wentylator ogólnie jest sprawny ?
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Kriss_Lodz » 14 wrz 2011, o 22:12

trollu, Ale nie tłumaczy to nie włączającego się wentylatora bo nawet jeśli jest zasyfiona chłodnica to czujnik znajduje się na wyjściu, ja obstawiam albo zawieszony termostat i cały czas śmiga na małym obiegu albo padła pompa :D, no chyba że strzeliła uszczelka ale to najgorszy scenariusz i zostawmy go na koniec. :D

Kriss_Lodz
Czytacz

Postprzez trollu » 15 wrz 2011, o 00:07

Kriss_Lodz napisał(a):czujnik znajduje się na wyjściu

czy ja wiem czy tak na wyjściu?
obydwa króćce są po 1 stronie, czujnik z drugiej
ale fakt, obieg jest zakłucony
trollu
VIP

Postprzez Rylec666 » 21 wrz 2011, o 14:19

Wymienilem termostat niestety dalej sie przegrzewa :-x ,wszystkie weze sa cieple,nawet bardzo(wczesniej ten dolny od termo.byl zimny) ale chłodnica jest zimna i wentylator juz w ogole sie nie wlacza.Wymienie ten czujnik przy chlodnicy,polaczony jest z wentylatorem,typowych objawow uszczelki nie ma,auto odpala bezproblemu,nie kopci,nie traci mocy i pod korkiem sie nic podejrzanego nie zbiera.
Rylec666
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 21 wrz 2011, o 15:10

a nie masz uszkodzonego krucca? u mnie był ułamany kawałem plasiku i były problemy ktos nieumiejetnie zamocował termostat
pozatym sprawdz wentylator
na chłodnicy masz wtyczke i 3 przewody czerwonawe
kawałem drucika i zwieraj ze sobą powiniem miec 2 predkosci zalerzy jak zewrzesz
chyba że masz 2 przewody
z uszczelką zobaczysz za jakis czas jak w zbiorniczku bedzie brozowo albo oczka
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez trollu » 21 wrz 2011, o 16:06

Rylec666 napisał(a):chłodnica jest zimna

w ogóle się nie nagrzewa? ale skoro nie byłoby obiegu to dlaczego węże są ciepłe?
ja bym chyba ściągnął chłodnice i zobaczył co z nią, dziwna sprawa
trollu
VIP

Postprzez Kriss_Lodz » 21 wrz 2011, o 18:48

Dokładnie jeśli węże są ciepłe a Chłodnica zimna to ewidentnie wskazuje na jej niedrożność

Kriss_Lodz
Czytacz

Postprzez Rylec666 » 30 wrz 2011, o 10:40

dolny(od termostatu jest zimny),moze lipny termostat kupilem VERNET,to auto zżarło mi już tyle nerwów i kasy,że powaznie mysle o oddaniu tej studni na złom.
Rylec666
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)