termostat

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

termostat

Postprzez pekape » 4 lip 2009, o 13:20

witam,

chciałem wymienić u siebie termostat, odkręciłem pompę wspomagania i to plastikowe kolanko pod którym powinien być termostat ale ku mojemu zdziwieniu go tam nie ma, czy w tym silniku termostat znajduje się gdzieś indziej niż przy pompie wody? A jeżeli nie to jest możliwe że jeździłem bez termostatu?

Silnik w czasie jazdy nie grzeje się w ogóle, tylko z czasie postoju temperatura rośnie ale do max 70 st.
pekape
Berbeć

termostat

Postprzez Mariusz164 » 4 lip 2009, o 13:28

kolego musisz zdjąć alternator z całą podstawą i wyjąć pompe wody inaczej nieda rady tego wymienić
Mariusz164
Badacz tematu

Postprzez pekape » 4 lip 2009, o 13:44

Robiłem na podstawie zdjęć z innej strony, dostałem się do takiego plastikowego kolanka przykręconego na 2 śruby do silnika z którego drugiej strony idzie dolny wąż od chłodnicy, pod tym wszystkim mam "dziurę" przez którą widać (z lewej strony) łopatki (czy jak to się nazywa) od pompy wody a na wprost jest mniejszy otwór, założona jest tam jeszcze gumowa uszczelka dlatego tak mi się wydaje że tam powinien być termostat, oglądałem jeszcze drugą opcję że może on być gdzieś na górnym wężu ale raczej do samego węża włożony on nie jest więc tak mi się wydaje że ja po prostu go nie mam...
pekape
Berbeć

Postprzez Mariusz164 » 4 lip 2009, o 14:03

termostat jest przykręcony do pompy wody a nie silnika. wiem bo nie tak dawno wymieniałem go. jak ma
dolny wąż od chłodnicy to idzie do plastikowego kolanka które jet przykręcone do pompy wody proponuje wyjąć pompe wody tak będzie lepiej napewno. a temperature jak ci trzymał bo jakby nie było termostatu to samochód by ci sie nie nagrzał do 90 stopni. na postoju tak ale podczas jazdy nie

[ Dodano: 2009-07-04, 14:05 ]
jakbyś mogł to prześlij zdjęcia to zerkne na to ok
Mariusz164
Badacz tematu

Postprzez Snejk18 » 4 lip 2009, o 21:57

W tym miejscu w którym piszesz, termostat jest w dieslach, jeżeli się dobrze orientuje to w benzyniakach jest on gdzie indziej, ale nie jestem CI w stanie dokładnie napisać gdzie on jest. Ściągnij sobie książkę "Sam Naprawiam" do golfika, tam chyba jest dokładny opis wymiany termostatu w benzyniaku.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez pablomed » 5 lip 2009, o 10:07

pekape, Termostat powinien być właśnie pod tym kolankiem, które jest do pompy przykręcone - ta jka w dieslu i wszystkich 1,8 i 2.0 benzynowych (inaczej jest w 1.4 i 1.6) . Ktoś go wyjął bo pewnie się uszkodził i nie otwierał. Załóż nowy. Najpierw termostat (Wahler) wystąjącą częścią w stronę pompy, na niego oring, potem kolanko. Jeśli powierzchnia tego kolanka która dolega do pompy jest wypaczona to będzie ciekło, więc obejrzyj, w razie czego podróba kosztuje ok 10 zeta

[ Dodano: 2009-07-05, 10:08 ]
I oczywiście skoro zrobiłeś sobie dostęp od dołu poprzez odchylenie wspomy to już pompy wykręcać nie trzeba
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)