Typ czujnika rużnica miedzy boscch mono a lin 0-5V

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez k-m-r1 » 5 lut 2011, o 23:12

jaka jest ruznica miedzy tymi ustawieniami w instalacji bingo-m
może niekoniecznie w tej instalacji bo rozchodzi mi się dlaczego jest taka rozbieżnosc
bo ja po zmianie bosch na liniowy niewiedze rużnicy w pracy mojego golfa
a czytajac opisy ustwień czesto powiela sie by ustwic lin0-5V a nie bosch mono
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 8 lut 2011, o 21:59

liniowy TPS jest np w moim 2E, czyli napięcie rośnie równomiernie w miarę uchylania przepustnicy od ok 0 do 5V. W mono są dwa kable sygnałowe, na obu jest skok napięcia w pewnym początkowym zakresie otwarcia przepustnicy a przy dalszym otwieraniu pozostaje ono stałe . Szczegółów który kabel jakie napięcia daje i który wykorzystać do LPG nie pamiętam, ale napewno widziałem to w wielu miejscach w necie. No i trzeba tam ustawić w Bingo próg napięcia po jakim krokowiec zareaguje większym otwarciem
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 8 lut 2011, o 22:38

pablomed, mam ustawione na bosch i jak ruszam przepustnicą towidziałem że zmieniałą sie wartosc proporcjonalnie do wychylenia sprawdze to jeszcze miernikiem na przewodzie a nie programie

pytam bo niewidze rużnicy miedzy tymi opcjami a sam ekspertem nie jestem ucze sie na własnych błędach i na tym co wyzcytam a tam było pomieszane
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez PabloSBT » 9 lut 2011, o 18:55

ja w swoim podłączyłem pod 2 wtyk kabel szaro niebieski we wtyczce i napięcie przy pełnym gazie jest na 4.87V, kiedyś czytałem w internecie że powinno się podłączyć pod pin nr 4 ale mi na 2gim dobrze działa spalanie jest też w miarę to nie będę zmieniał a bezwładność mam 0,14 miałem wcześniej 0,12 V ale nie widze różnicy po zmianie
PabloSBT
Members

Postprzez k-m-r1 » 10 lut 2011, o 23:33

2 przewody które dają takie same efekty? dziwne musze poszukac który do czego jest

albo to zalerzy od przewodu w któy sie wpinamy tak ustawiamy typ czujnika
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 14 lut 2011, o 01:16

Ustawisz na Bosch, a który porzewód wybrać to tego już nie ustawisz w opcjach, ja bym na bank podpiął do tego kabelkja w którym napięcie rośnie zaraz przy lekkim uchyleniu a potem stoi
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 14 lut 2011, o 19:03

pablomed napisał(a):Ustawisz na Bosch, a który porzewód wybrać to tego już nie ustawisz w opcjach, ja bym na bank podpiął do tego kabelkja w którym napięcie rośnie zaraz przy lekkim uchyleniu a potem stoi

a właśnie dlaczego tak ? mi gazownik z forum o LPG powiedział żeby się podłączyć pod kabelek szaro niebieski nr 2 i działa normalnie instalacja i mało pali więc w czym jest różnica ? mi się wydaje że lepiej jak się napięcie zwiększa razem z pedałem gazu
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 15 lut 2011, o 01:23

ale chodzi o to żeby przy małym naciśnięciu pedału gazu od razy krokowiec się zaczął otwierać - szybsza reakcja na gaz bez duszenia pedału
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 15 lut 2011, o 20:55

pablomed napisał(a):ale chodzi o to żeby przy małym naciśnięciu pedału gazu od razy krokowiec się zaczął otwierać - szybsza reakcja na gaz bez duszenia pedału

czyli ja mam podpięty tps pod zły kabelek looknij na filmik http://www.youtube.com/watch?v=N3WpdyPHo2w
u mnie się zwiększa napięcie czym więcej gazu wcisnę, a tak właściwie to co to tps robi ? bo wczesniej nie miałem podłączonego tps i było tak samo no może teraz trochę równiej silnik chodzi, tps dawkuje gaz przy większym napięciu ?

co do filmiku to chodzi mi tylko o tps sonda mi oscyluje i na wolnych i na większych obrotach
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 16 lut 2011, o 01:13

nie twierdzę że masz do złego, ustawiasz jak ci pasuje, trochę zależy od stylu jazdy itp. TPS informuje sterownik silnika (no i LPG tez jeśli się podłączy) że przepustnica się otwiera i silnikowi trzeba dać więcej paliwa. W monowtryskach bez przepływomierza to podstawowy czujnik odpowiadający za skład mieszanki benzyna/powietrze.
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 17 lut 2011, o 23:46

a tak teoretycznie czy mając sam przepływomierz możnna inaczej przerobic instalacje lpg by lepiej pracowała? naprzykład biorąc przepływke z AFN tylko czy warto i jak to podpiąc dalej
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 18 lut 2011, o 22:46

nie no skąd instalacji LPG nie odłączysz do przepływomierza, znaczy można, zamiast do TPS do przepływomierza ale klapkowego, jak z wtryski Digifant w silniku 2E , nawet tak jest lepiej w Digifancie bo ruchy klapki przepływki lepiej oddają zapotrzebowania na paliwo niż TPS
pablomed
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)