Ucieka gaz z butli przez zawór

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez mmarek » 7 lut 2009, o 20:37

Witam. Szukałem w szukajce ale nic ciekawego na ten temat nie znalazłem. Sprawa jest taka: Juz od dawna uciekał gaz z tej rurki łaczącej wlew gazu ze zbiornikiem ( tzn po tankowaniu "posyczało" trochu i był spokój a teraz jest tak ze po paru godzinach po tankowaniu cały korek od wlewu jest oszroniony i czuc gazem

Na instalacjach LPG sie nie znam bo w swoim nie mam gazu ale powiedzcie panowie co to może być i na jakie koszty trzeba sie spodziewać u gazownika ( chce wiedzieć co trzeba bedzie wymienic zeby gazownik sobie czegoś tam nie powymyślał ze to "TRZEBA BYŁO WYMIENIĆ" Poradzcie coś
mmarek
Czytacz

Postprzez Marek87 » 7 lut 2009, o 23:08

Cześć, z tego co wiem to czasami wystarczy poprawienie połączenia przewodu doprowadzającego LPG od zaworu tankowania do zbiornika (koszty oczywiście niewielkie), albo jeśli jest coś uszkodzone to najprawdopodobniej będziesz miał do wymiany zawór tankowania i przewód łączący ten zawór ze zbiornikiem gazu. Koszty różne, zależy od firmy 45-95zł sam zawór tankowania, a przewód jakieś niewielkie pieniądze kosztuje. Plus robocizna u gazownika w Łodzi biorą za wymianę zaworu tankowania około 30zł. to tyle mojej wiedzy jak ktoś wie lepiej niech się wypowie i mnie poprawi :)
Marek87
Czytacz

Postprzez Szyszka1981 » 7 lut 2009, o 23:43

Siemka!ja mam ten sam problem po zatankowaniu gaziwa ucieka gaz z tej rurki od wlewu i jak jest mróz to cały wlew mam oszroniony ale jakos nie mam czasu sie wybrac do kolesia co mi gaz montował co by luknoł na to co tam mu dolega
Szyszka1981
Czytacz

Postprzez K@mil » 7 lut 2009, o 23:51

Moja rada... jedz do gazownika, z tym nie ma zartów, papieros i bummm hehe. Zapłacisz i bedziesz wiedzial ze mozna spac spokojnie :) to taka moja rada :)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez kruchy_ » 8 lut 2009, o 01:26

najczesciej napycha sie syfu w ten zaworek... to jest sprezyna ktora dociska kulke... trzeba go rozebrac i wyczyscic. nie powinno byc drogie i jesli ktos ma troche odwagi w sercu, to moze probowac sam. polecam jednak podjechac do gazownika, albo przynajmniej mechanika jakiegos
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez krzysiek_k55 » 8 lut 2009, o 06:53

dokładnie ja sam to bym sie niezabierał za to bo z gazem niema zartów a tez im wczesniej tym wiecej zaoszczedzicie bo lpg zwiewa:)
krzysiek_k55
Czytacz

Postprzez mani51 » 8 lut 2009, o 09:03

tak sobie czytam te posty i widzę, że za przeproszeniem, idiotów nie brakuje :-|

nie obraźcie się chłopaki ale ja gdybym usłyszał że mi gaz ucieka to ie czekałbym nawet chwili, o pisaniu takich postów nawet nie wspominając bo przecież to wasza kasa ucieka w powietrze o zagrożeniu zdrowia nie wspominając a jak ktoś to zobaczy/usłyszy/poczuje to z miejsca wzywa policję i straż i czekają aż gaz przestanie się ulatniać a właściciel może trawić do sądu za stworzenie niebezpieceństwa dla siebie i innych - słyszałem o takim przypadku

więc pierwsze co bym zrobił to dokręcił co się tylko da a jak nie pomoże to gazownik chociaż ostatnio omijam ich szerokim łukiem
mani51
Members

Postprzez seb » 8 lut 2009, o 15:26

mmarek, Szyszka1981, proponuje poczekac jeszcze az wasze golfy wybuchna wtedy nie trzaba bedzie juz napwawiac bo niewiele zostanie, kruchy_, lepiej nie pisz takich porad bo naprawde ktos kiedys cos takie zrobi i moze mu sie nie udac. Ludzie z gazem nie ma zartow, odrazu do fachowca niech robi i ratuje was, przeciez jazda z czyms takim jest nie powazna.
seb

Postprzez mmarek » 8 lut 2009, o 19:37

Marek87 napisał(a):Koszty różne, zależy od firmy 45-95zł sam zawór tankowania, a przewód jakieś niewielkie pieniądze kosztuje.

O to mi chodziło, ale podejrzewam ze tez może do tego dojść ten zawór w butli bo to on przepuszcza, chyba ze rzeczywiscie gdzies sie syfu nazbierało i tak jest ( zaczeło sie tak dziac po tankowaniu gazu )
mmarek
Czytacz

Postprzez Marek87 » 8 lut 2009, o 21:25

Zawór na butli czyli z tego co się orientuje wielozawór LPG, tam gdzie sprawdzałem sprzedają to od razu w zestawie z zaworem tankowania i okablowaniem elektrycznym ceny od 165 do 289 zł za cały ten zestaw, więc zostaje jeszcze kilkanaście zł na przewód od zaworu tankowania do wielozaworu no i robocizna
Marek87
Czytacz

Postprzez kruchy_ » 8 lut 2009, o 21:33

mani51, seb, dziekuje wam za dyskusje...

robcie jak chcecie a ja moge byc piekarzem i piec chleb :lol:
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez seb » 8 lut 2009, o 22:11

kruchy_, to raczej z czystego bezbieczenstwa, przeciez nikt z nas nie chcial by widziec naszego golfika jak plonie.
seb

Następna strona

- - - firany opole

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)