Urwana swieca

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Urwana swieca

Postprzez cyriel » 10 paź 2010, o 04:25

Witam wszystkich.
Dzisiaj podczas wymieniania przewodow w moim Golfie, pekla jedna ze swiec :/ Pekla chyba mniej-wiecej w tym miejscu: swieca. Czesc powyzej czarnej kreski zostala w starym przewodzie(moze na upartego uda sie ja wyjac). I teraz pytania - jak rozwiazac ta sytuacje? Kupic jedna nowa swiece(moze byc jedna inna?)? Komplecik to zawsze pare zlotych w portfelu mniej, a ja raczej nie smierdze groszem ;) Zastanawiam sie czy moze nie zalozyc z powrotem tego starego przewodu - moze bedzie styk i jakos pojdzie...? I czy jezeli bedzie ok, a np podczas jazdy to sie rozlaczy to jaki bedzie tego skutek? Pytanie czy jak nie bedzie styku to czy cos zlego nie stanie sie z silnikiem?
Aa... i jeszcze - przed chwila znalazlem w piwnicy komplet swiec - NGK BKR5EZ. Wydaje mi sie, ze sa uzywane, chociaz jakos bardzo zle nie wygladaja. Wg katalogu NKG nie beda pasowaly, ale moze ktos kiedys probowal?

Pytania pewnie dla czesci z Was banalne, ale wole pytac o proste rzeczy niz potem wydawac dzikie miliony i pluc sobie w brode :)

Autko - Golf 3 1,4 benzyna + gaz, rocznik 97.
Z gory dziekuje za pomoc :)
cyriel
Berbeć

Urwana swieca

Postprzez liwinglawida » 10 paź 2010, o 11:11

:lol: Za mocno żeś ciągnął...

Wymień wszystkie świece i tyle... koszt rzędu ok 70 zł.. ( w mojej okolicy..)
A na golfiku nie ma co oszczędzać...

btw. chyba mi nie powiesz ze chcesz tą urwaną koncówkę wcisnąć w nowy przewód? to to juz chyba byłoby głupotą...

pozdro.
liwinglawida

Postprzez cyriel » 10 paź 2010, o 14:16

No chyba rzeczywiscie troche za duzo sily uzylem albo za slabo krecilem :)

Ech.. no pewnie tak to sie skonczy, chociaz wolalbym tego uniknac.

Nie, nie o to mi chodzilo. Nawet mi to przez mysl nie przeszlo... Myslalem o zalozeniu z powrotem starego przewodu w ktorym ciagle tkwi urwana koncowka. Nowego przewodu nie zamierzam juz na starcie tak tyrac :)
cyriel
Berbeć

Postprzez K@mil » 10 paź 2010, o 14:43

te koncówki w niektorzych swiecach sa wykrecane :) to sprawdz moze tylko sie wykreciła
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez cyriel » 10 paź 2010, o 16:47

Niestety to co zostalo w przewodze to nie jest tylko "beczulka"(tak to sie nazywa wg instrukcji dolaczonej do kabli ;) ), gwint rowniez w nim zostal.
cyriel
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)