Urwany kabel

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Urwany kabel

Postprzez P1t3r » 8 cze 2012, o 12:49

Witam w moim golfie zauwazylem ze jest urwany jeden przewod (bialy kabel z prawej strony) od wtyczki w ktora sie wpina sonde lambda. W kostce sa 3 przewody i 4-ty jest urwany tzn. z kostki wychodzi kawalek lecz od sterownika wychodza tylko 3. Bylem u gazownika zeby wyregulowal mi gaz lecz powiedzial ze nie da rady, zobaczyl na ta kostke i powiedzial ze brakuje 1 przewodu w tej wlasnie kostce. Tlumaczyl mi ze tym kablem powinien wracac sygnal z sondy do silnika. Jakies porady co z tym moge zrobic?
P1t3r
Czytacz

Urwany kabel

Postprzez PabloSBT » 8 cze 2012, o 22:50

szukaj tego kabla 2 białe kable od sondy są od grzałki jak nie działa to samochód ci będzie łykał dużo paliwa :) od sondy powinny iść 4 kable 2 białe od grzałki i brązowy (masa) i czarny który daje sygnał :) będziesz musiał jechać gdzieś na kanał i sprawdzić kable no chyba że w komorze silnika masz tylko 3 wtedy szukaj w komorze wolnego kabelka o białym kolorze ;)
PabloSBT
Members

Postprzez P1t3r » 9 cze 2012, o 13:51

Bylem sprawdzic i okazalo sie ze sa dwa wolne kable bialy i czarny sa razem w wiazce z zoltym. Napisze w jakiej kolejnosci sa kable we wtyczce od lewej strony: 1-bialo czerwony, 2-brazowo czarny, 3-zolty, 4-z kostki wychodzi bialy lecz jest urwany no i zostaja mi 2 wolne kable w wiazce czarny i bialy. Jak to podpiac? Od sondy nie widze wszystkich kabli lecz na 100% bialy kabel z sony laczy sie z bialo-czerwonym ze sterownika. Dodaje foto jak to wyglada.

Obrazek

Obrazek
P1t3r
Czytacz

Postprzez PabloSBT » 9 cze 2012, o 15:55

jeden znajdź kabel który idzie z emulatora lpg pewnie gazownicy odcieli sygnał i podłączyli do niego kabel z komputera lpg jeśli ten czarny idzie do komputera lpg to go podłącz do białego
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 9 cze 2012, o 21:33

czarny to ekran i ma tak wisieć, oba konce białego (sygnałowy - najważniejszy) mają być wpięte do sterownika LPG. Masz tam dwa wolne miejsca więc tylko dwie mozliwości, znając markę sterownika znajdziesz schemat i podepniesz jak ma być. Na razie jeżdzisz na obu paliwach bez sondy co szczególnie dla benzyny ma zły wpływ
pablomed
Members

Postprzez P1t3r » 10 cze 2012, o 09:40

No wiec do bialo-czerwonego z kompa wpiety jest bialy kabel z sondy, do brazowo-czarnego wpiety jest drugi bialy kabel z sondy a do zoltego z kompa wpiety jest szary z sondy. Bialy kabel ktory jest urwany wpiety jest do czarnego z sondy. Przy komputerze widze wiazke z bialym, zoltym i czarnym kablem. Moglby mi ktos powiedziec od czego jest bialy, zolty i czarny kabel oraz jak mam je wpiac do sondy?
P1t3r
Czytacz

Postprzez pablomed » 10 cze 2012, o 23:08

gdzie tam w tej sondzie masz szary kabel? Nie widzę, jest czarny to ekran ma być tak jak jest. Weśże kolego się postaraj na dwóch forum pytasz o to samo tu i tam ci piszę podaj markę sterownika przecież widać to na nim jak byk zobaczy się schemat i po krzyku
pablomed
Members

Postprzez P1t3r » 11 cze 2012, o 10:15

Nie dziwie sie ze nie widzisz szarego kabla od sondy poniewaz nie ma go na fotce. Zdjecie ukazuje wtyczke z przewodami od wiazki silnika w ktora wpina sie wtyczke od sondy. Temat zalozylem na dwoch forum poniewaz nie kazdy z forum golf3.pl ma konto na vwgolf.pl i na odwrot. Do rzeczy sterownik LPG to Autronic ae-304. Nie znalazlem do niego schematow, jedynie znalazlem do al 700.
P1t3r
Czytacz

Postprzez Pawełgolfgreen » 9 lip 2012, o 21:52

Witam. Zeby nie robić śmietnika na forum,pomyślałem że napiszę tutaj. Mam problem dzisiaj sprawdzałem kable w jakim sa stanie i zobaczyłem dużo izolacji straszne śmietnisko, wyrwałem dwa kable od emulatora lpg i teraz nie wiem od czego do czego kable idą.
Mam taką samą wtyczkę jak wyżej kolega wstawił
Czyli posiadam wtyczkę od silnika
1.biały
2.biały czerwony
3. brązowy
4.zółty
kable od emulatora lpg (instalacja 2 generacja bingo S4.
1. fiotetowy
2. Szary
Gdzie te kable podpiąć od lgp do sondy?? który przeciąć
Jutro do pracy więc spalanie musi być mniejsze :lol: :lol:

Moge podłaczyć tak że fioletowy do zółtego czyli sygnał a szary do masy czyli brązowy??
Jestem bokiem prędkości
Pawełgolfgreen
Badacz tematu

Postprzez suchyvw » 14 gru 2012, o 22:23

Pawełgolfgreen, poradziles sobie z podlaczeniem bo mam podobny problem
To nie tylko samochód lecz kawałek życia..
moj-golf/golf-iii-1-8-adz-t51854.html
suchyvw
Badacz tematu

Postprzez Pawełgolfgreen » 14 gru 2012, o 22:32

Tak. Jak chcesz jutro mogę zrobić fotkę. Ja teraz nie pamiętam jak mam podłączone. nie jestem 100% pewny.obcinasz zółty kabelek od sondy, od strony sondy podpinasz fioletowy, a koncówkę do strony ecu kabelek szary.
Jestem bokiem prędkości
Pawełgolfgreen
Badacz tematu

Postprzez suchyvw » 14 gru 2012, o 23:36

dzieki bardzo wlasnie znalazlem na sasiednim forum i zgadza sie :ok:
To nie tylko samochód lecz kawałek życia..
moj-golf/golf-iii-1-8-adz-t51854.html
suchyvw
Badacz tematu

Następna strona

- - - http://ergon.edu.pl

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)