Ustawianie rozrzadu 2e

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Ustawianie rozrzadu 2e

Postprzez Zakvas » 17 mar 2014, o 17:34

Witam mam pytanie, poniewaz wyszukiwarka forumowa wyswietla mi jakis debug php cos tam cos
wiec pisze nowy temat, potrzebuje wskazówek ew. krotkiego opisu ustawiania rozrzadu w silniku 2e
poniewaz wydaje mi sie ze pasek mogl przeskoczyc o te kilka zabkow, na dole na kole pasowym jest sruba 21 z 12 katnym łebkiem tak?
co to jest GMP jak to ustawic oraz ktore znaczki maja byc w ktorych miejscach OT czy taka kropka na kole zebatym?
Zakvas
Berbeć

Ustawianie rozrzadu 2e

Postprzez Paweu » 17 mar 2014, o 19:53

Zakvas napisał(a):poniewaz wyszukiwarka forumowa wyswietla mi jakis debug php cos tam cos

Ale google powinno działać.

http://www.golf3.pl/topics9/jak-ustawic ... vt8591.htm

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=437854

Wsio na ten temat.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Zakvas » 18 mar 2014, o 01:25

ale jak zablokowac koło pasowe na dole czyli na wałe zeby odkrecic tą cholerną 19stke 12sto kątowa??
@edit
i czy ona odkreca sie w normalna strone czy w drugą ?
Zakvas
Berbeć

Postprzez tede gti » 18 mar 2014, o 23:05

nie odkręcasz śruby centralnej do wymiany rozrządu chyba ze wymienić musisz uszczelniacz.
tede gti
Czytacz

Postprzez pablomed » 19 mar 2014, o 00:41

Zakvas, odkręcasz tylko koło pasowe wału,nie nakrętkę centralną, chyba że chcesz sprawdzić czy nie zerwał się klin kola rozrządu na wale albo ten simering masz zmienić. Naprawdę niema sensu reszty opisywać, rozrząd w 2E się wymienia tak samo jak w popularnych 1.8 z mk3 albo 1.8 i 1.6 z mk2, pełno porad znajdziesz wszędzie w necie.
pablomed
Members

Postprzez Zakvas » 19 mar 2014, o 13:00

gmp czyli 1 tłok ma byc na samej gorze na maxa i pozniej ustawia sie gorny wałek na znaki tak? a co z wałkiem pośrednim odpowiedzialnym za zapłon? w jakiej pozycji go ustawic?
Zakvas
Berbeć

Postprzez pablomed » 19 mar 2014, o 17:17

Tymczasowo zakładasz koło pasowe wału i mocujesz je jedną śrubą (osłone rozrządu masz jeszcze ściągniętą). Nacięcie na kole pasowym ma się pokryć ze znakiem na kole wałka pośredniego.
Koło wałka rozrządu ma jeden znak po stronie zewnętrznej drugi po wewnętrznej ( w innym miejscu). Patrzysz na ten zewnętrzny i zgrywasz go ze znakiem na pokrywie rozrządu, napinasz pasek kontrujesz nakrętkę napinacza . Napinasz tak żeby pasek można było palcami skręcić o 90 stopni nie więcej nie mniej. Montujesz osłonę, i zakręcasz koło pasowe wału.
pablomed
Members

Postprzez Zakvas » 20 mar 2014, o 02:31

pablo ale wytlumacz mi bo do tej pory nie rozumiem
znaki na kole walka posredniego tzn jakie OT? czy kropka?

[ Dodano: 2014-03-20, 19:35 ]
góra ma być rozumiem w takiej pozycji

Obrazek

dół na GMP czyli pierwszy tłok od strony rozrządu w maxymalnie górnym polozeniu, a co z wałkiem pośrednim posiada ktoś info jak go ustawic? w ktorych pozycjach? wiem ze musi palec z kreską sie zgrywac na aparacie zaplonowym(look foto)
Obrazek
tylko po ustawieniu tak, auto nie reaguje, strzela tylko w wydech

@edit
odpalił ale nie reagował na wciskanie pedału gazu nic a nic po czym strzeliło i zgasl
Zakvas
Berbeć

Postprzez pablomed » 21 mar 2014, o 00:47

przecież pokazałeś tylko kółko wałka rozrządu, a dół ? Opisałem ci wyżej jak ustawić nie rozumiesz to poszukaj obrazków w necie. Przy typowym ustawieniu paska aparat zapłonowy pokazuje palcem nie jak na fotce tylko skośnie - powiedzmy w stronę kierowcy. Być może wcześniej ktoś niedbale ustawiił w każdym razie palec ma wskazywać kreskę jak na force
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)