Ustawienie gazu a sonda

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Ustawienie gazu a sonda

Postprzez czapacarp » 1 wrz 2013, o 16:37

Witam moj problem polega na tym ze z dnia na dzien instalacja przestała działac prawidłowo ( byłem u gazowników i powiedzieli ze trzeba ustawic tylko gaz i bedzie ok i tu jest problem bo panowie stwierdzili ze do ustawienia gazu potrzebuja podpiac sie do sondy lambda a sondy nie czyta ich komputer....oczywiscie powiedzili zeby jechac do elektryka..oczywiscie kupiłem nowa sonde znajomy elektryk wymienił sprawdził u siebie na komputerze ze czyta sonde :) pojechałem do gazowników i sie okazało ze sondy dalej nie czyta.. teraz nie wiem co zrobic czy jest taka mozliwosc ze moze byc uszkodzony komputer (sterownik od gazu) ?? i to przez to nie czyta sondy czy moze którys z kolegów zna sie mniej wiecej na tym i mógłby cos poradzic dodam ze auto na benzynie chodzi prawidłowo i spalanie tez jest w normie oczywiscie najprosciej było by zmienic gazowników ale instalacje mam na gwarancji i nie widzi mi sie płacic za naprawe gdzies indziej doradzcie cos

[ Dodano: 2013-09-02, 19:19 ]
Koledzy a czy mozliwe jest ze vag nie czyta sondy poniewaz uszkodzony jest komputer (sterownik) ??
czapacarp
Berbeć

Ustawienie gazu a sonda

Postprzez ci-nek » 2 wrz 2013, o 23:03

vag nei czyta Ci sondy czy lpg? jakby Ci vag sondy nei czytał, to spalanei nei było by OK jak piszesz.

moz ebyć uszkodzony komp od lpg, ale czy to mozliwe? obstawiam raczej instalacje, trzeba by sprawdzic czy jest wszystko dobrze podłaczone.

z gazownikami to tak jest, jeden lepszy od drugiego. ja mam swój parownik na gwarancji ale nie widzi mi sie do kolesia jechać zeby mi nie zepsuł do końca. inny gazownik zakłądał u ojca w pasku sekwencje i też sobei nei dał rady, skończyło sie na mapowaniu kompa mapami z włoch u innego mechanika...
ci-nek
Gaduła

Postprzez czapacarp » 3 wrz 2013, o 06:07

teraz własnie vag nie widzi sondy wiec spalanie teraz pewnie tez podskoczy ;/ elektryk obstawia ze komputer uszkodzony..
czapacarp
Berbeć

Postprzez łukasz1983 » 3 wrz 2013, o 07:48

czapacarp, Vag podłączasz bezpośrednio do auta nie przez sterownik lpg,a jak vag nie widzi sondy to sprawa jest prosta albo padła sonda,albo mogło uszkodzić się okablowanie.
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez ci-nek » 3 wrz 2013, o 09:23

zanim zabierzesz się za kolejną wymianę, sprawdź ciagłość połączenia sondy do kompa
ci-nek
Gaduła

Postprzez pablomed » 3 wrz 2013, o 12:46

czapacarp, po pierwsze jaka instalacja, jeśli II generacja to sonda jest podpięta do sterownika silnika bezpośrednio tylko w czasie pracy na benzynie, i tylko wtedy VAG ją prawidłowo może "widzieć"
Tak ogólnie - zmień gazowników, przynajmniej dla uzyskania innej opini bo widze że trafiłeś do niestety typowych. Sytuacja jest taka że oni uważają że się znają i uwazają że ty się nie znasz, mogą ci więc wmówić wszystko żeby uniknąć rozwiązania problemu w ramach gwarancji. Można sporo nerwów stracić przez to. Więc jak uważasz ale probowałbym rozwiązac problem gdzie indziej a potem ew. spróbowac dochodzić u gwaranta
pablomed
Members

Postprzez czapacarp » 3 wrz 2013, o 15:20

instalacja zwykła kosztowała 1500 zl zobacze co wymysli elektryk po zmianie Komputera bo juz jest zamówiony..jesli dalej nic nie wymysla bedzie trzeba zrobic jak kolega pisze zmienic elektryka i gazowników
czapacarp
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)