Wężyk odpowietrzenia pokrywy zaworów abu

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez łukasz1983 » 14 sty 2013, o 19:22

Witam.Dziś w nocy było u mnie -10*C,rano samochód dziwnie odpalił(jakby na 3 gary) po chwili zaczął chodzić normalnie więć to olałem a po powrocie z pracy zaglądam pod maske a tu zonk :-o
Golf rzygnął olejem przez bagnet.Odme mam drożną bo w tamtym tygodniu ją czyśćiłem,ale zauważyłem,że ten cięki wężyk od odpowietrzania pokrywy zaworów był zgięty przy separatorze.Moje pytanie brzmi czy przez to że był on zgięty(mógł zamarznąć w środku)to czy przez to mogło mi wywalić olej,czy przyczyna może leżeć gdzie indziej?
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Livion » 14 sty 2013, o 21:14

troche pary sie zebrało i mogło przyłapać... ale gdy silnik sie nagrzał to już powinno puścić. ale wypchnęło bagnet? gdzieś jeszcze olej pojawił sie czy tylko bagnetem wyrzuciło?
Absurdem jest to, że gdy klient przychodzi do mechanika i wie wszystko lepiej ... XD
Livion
Czytacz

Postprzez łukasz1983 » 14 sty 2013, o 21:23

Tak wypchneło bagnet i chlapło na osłone rozrządu(pasek suchy osłona osłoniła go.)Ale czy to jest możliwe że przez nie drożny wężyk odpowietrzania pokrywy zaworów wywaliło olej czy przyczyna może być inna?
łukasz1983
Members

Postprzez prezesik » 14 sty 2013, o 21:48

Jak wyczyściłeś odmę? Tylko gruby wąż, czy odkręcałeś też separator oleju od bloku silnika i go czyściłeś?
prezesik
Members

Postprzez łukasz1983 » 14 sty 2013, o 22:01

Odkręcałem separator,czyściłem go,gruby wąż i cienki rozpuszczalnikiem(troche syfu było ale bez tragedi po prostu asekuracyjnie chciałem przeczyścić).W tamtym roku też mi chlapło olejem przez zamarzniętą odme ale teraz nie była zamarznięta tylko ten cięki wąż od pokrywy zaworów był zgięty przy separatorze (w środku był prześwit może z 2 mm),tak pomyślałem że może tam przymarzło,ale czy przez to mogło wywalić olej,czy przyczyna może leżeć gdzie inndziej?
łukasz1983
Members

Postprzez pablomed » 15 sty 2013, o 00:21

łukasz1983, można to uznać za typowy objaw niedrożnej odmy, wyczyść dokładnie a jeśli już to zrobiłeś powinno być ok, do następnego razu więc warto przed zimą profilaktycznie odmę czyścić
pablomed
Members

Postprzez łukasz1983 » 15 sty 2013, o 15:56

pablomed napisał(a):łukasz1983, można to uznać za typowy objaw niedrożnej odmy, wyczyść dokładnie a jeśli już to zrobiłeś powinno być ok, do następnego razu więc warto przed zimą profilaktycznie odmę czyścić

Zdaje sobie sprawe z tego że to jest objaw zapchanej odmy,ale ją czyściłem w tamtym tygodniu,wczoraj też ją odkręcałem i była drożna.Jedynie mugł być nie drożny cienki wężyk od pokrywy zaworów.Ale nie pokoi mnie inna rzecz bo jak odma była drożna a zapchany był wężyk od pokrywy zaworów to nie powinno wywalić oleju bagnetem,co najwyżej zimeringiem na wałku rozrządu.Mam racje?
łukasz1983
Members

Postprzez krisss.79 » 15 sty 2013, o 16:01

łukasz1983, To sie ciesz ze nie wywaliło ci oleju uszczelniaczem walka rozrzadu,bo koszta byłyby o wiele wieksze :-)
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez łukasz1983 » 28 sty 2013, o 20:54

Witam wszystkich.
Panowie miałem dziś powturke z rozrywki,znowu moja fura rzygła olejem :cenzura: .W separatorze miałem masełko(a nie całe 2 tygodnie temu czyściłem odme :-x ).Wywaliło olej przez bagnet(ale tym razem go nie wypchneło).Do pracy w jedną strone mam 10km i drugie tyle z powrotem,więc silnik może być nie dogrzany(po około 6km mam 90*C na blacie).
Panowie mam pytanie jak odepne cięki wężyk od pokrywy zaworów to czy to mi pomoże w razie jakby mi znowu zamarzła odma(czy nagromadzone ciśnienie ze skrzyni korbowej ujdzie przez odpowietrzenie pokrywy zaworów,czy nie ma sensu taka operacja)
Prosił bym o opinie posiadaczy silników ABU,którzy taki patent stosują(stosowali) czy to ma sens.
łukasz1983
Members

Postprzez krisss.79 » 28 sty 2013, o 22:06

Panowie mam pytanie jak odepne cięki wężyk od pokrywy zaworów to czy to mi pomoże w razie jakby mi znowu zamarzła odma(czy nagromadzone ciśnienie ze skrzyni korbowej ujdzie przez odpowietrzenie pokrywy zaworów,czy nie ma sensu taka operacja)
Prosił bym o opinie posiadaczy silników ABU,którzy taki patent stosują(stosowali) czy to ma sens.

Na zaprzyjazniony forum vw czytałem ze ludzie robia taki myk i odpinaja cienki wezyk z klawiatury i to pomaga przy zamarznietej odmie.Ja tez co roku mialem problem z odma ,tyle ze u mnie nie wywalało bagnetem ,a uszczelniaczem walka rozrzadu ,zalewało pasek i koszta byly duze .Teraz ni sie nie dzieje ,moze dlatego ze duzo jezdze :).
P.s te maselko zawsze bedzie ,nawet w cieple dni ,wiec tym sie nie przejmuj ,ale zamarzajaca odma w naszych silnikach to faktycznie porażka :cry: ;-)
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez łukasz1983 » 28 sty 2013, o 22:21

krisss.79 napisał(a):Na zaprzyjazniony forum vw czytałem ze ludzie robia taki myk i odpinaja cienki wezyk z klawiatury i to pomaga przy zamarznietej odmie.Ja tez co roku mialem problem z odma ,tyle ze u mnie nie wywalało bagnetem ,a uszczelniaczem walka rozrzadu ,zalewało pasek i koszta byly duze .Teraz ni sie nie dzieje ,moze dlatego ze duzo jezdze .
P.s te maselko zawsze bedzie ,nawet w cieple dni ,wiec tym sie nie przejmuj ,ale zamarzajaca odma w naszych silnikach to faktycznie porażka

Dokładnie tak odma w naszych silnikach to totalna porażka.
Czyli że ludzie tak robią z tym wężykiem od pokrywy zaworów i jest lepiej :ok: Ja go też odepne bo na olej nie zarobie :lol:
łukasz1983
Members

Postprzez krisss.79 » 28 sty 2013, o 22:30

Spróbować :), nie zaszkodzi,a jak bedziesz miał obawy ze odma zamarzla,odepnij ten wezyk i dmuchnij ,jesli bedziesz czuł opór, to nie odpalaj auta :)
krisss.79
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)