wplyw sondy lambda na lpg

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez pepi » 4 mar 2013, o 14:35

witam, mam pytanie czy sonda lambda ma wplyw na gaz np. jego spalanie dynamike itp ? czy tylko ona jest do benzyny? pytam poniewaz mam duze spalanie gazu i czasem gasniecie spadek obrotow (tylko ze identycznie jest na pb) a natomiast vag ciagle wywala mi blad jej i gaz sprawdzal ja i mowil ze padnieta calkiem. druga sprawa gdzie w 2.0 2e 115km jest regulator wolnych obrotów ?
parownik jest nowy i gaz regulpwany - gaz jakis najprostszy (niby jest jakis krokowy ustawiony na stale tak cos mi gazownik tlumaczyl)
pozdrawiam
pepi
pepi
Czytacz

Postprzez DuDziAs » 4 mar 2013, o 19:16

Z tego co się orientuje jak jest instalacja gazowa w samochodzie to zawsze będzie pokazywać błąd sondy lambda i jest to normalne, jeśli chodzi o obroty to możliwe że masz walnięty silniczek krokowy a jeśli mechanik tłumaczył ci że masz na stałe to pewnie masz śrube zamiast niego i nią chyba regulujesz dawkowanie gazu, możliwe że się mylę więc zobaczmy co o tym sądzą inni bardziej doświadczeni forumowicze.
DuDziAs
Berbeć

Postprzez paxstor » 4 mar 2013, o 19:50

pepi, Podaj jakieś dane tego gazu, będzie można więcej coś powiedzieć.. no. jaki komputer itp.

DuDziAs, ja mam gaz i sondy nie wywala ;-)
paxstor
Members

Postprzez Opik » 4 mar 2013, o 20:09

pepi, regulator prędkości obrotów biegu jałowego (fachowa nazwa :hyhy:) w 2E to ten element podłużny który wychodzi z kolektora w przód (przód samochodu), zachodzi lekko na pokrywę zaworów i znajduje się pomiędzy tym czarnym kwadratowym apsztyfikatorem mocującym odmę a korkiem wlewu oleju

Obrazek
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pepi » 4 mar 2013, o 22:36

Panowie z wyciągu z homologacji mam takie coś: Obrazek
Opik a czy ten regulator może powodować gaśnięcie samochodu jak np. "muśnie" się gazem i wrzuci na luz to spadną mu obroty np do 100 ale podniesie się albo po prostu zgaśnie, tudzież czasem po prostu po wciśnięciu sprzęgła (obroty np 2500) i zgaśnie jednak najczęściej przy podjeżdżaniu tudzież w korku jak muskam gazem to mi gaśnie

[ Dodano: 2013-03-04, 21:38 ]
Tylko teraz reduktor zmieniłem na jakiś inny, ale to przed i teraz było gaśnięcie i duże spalanie (jeżdżę oszczędnie) a spalanie koło 15-17
pepi
Czytacz

Postprzez paxstor » 5 mar 2013, o 00:23

pepi, Z tego co kojarzę bo system BINGO bierze sygnał z sondy, nawet na obudowie pisze "(Lambda System) przynajmniej tak mi się wydaje, ja mam coś podobnego ale mam Bingo S. Jak się mylę to proszę o poprawkę ;-)
paxstor
Members

Postprzez pepi » 5 mar 2013, o 07:49

Ja mam takie czarne pudełeczko i na tym jest napisane Lambda na pomarańczowym tle.
pepi
Czytacz

Postprzez Pawełgolfgreen » 5 mar 2013, o 13:35

Pepi pomaronczowe napisy to chyba Bingo
Jestem bokiem prędkości
Pawełgolfgreen
Badacz tematu

Postprzez pepi » 5 mar 2013, o 13:50

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
na tym jednym zdjeciu gdzie napisane lambda system to obok jest jakis kabel ale nie wiem od czego.
pepi
Czytacz

Postprzez paxstor » 5 mar 2013, o 18:40

pepi, chodzi ci o tą kostkę?? to jest złącze kompa LPG
paxstor
Members

Postprzez Opik » 5 mar 2013, o 19:41

pepi napisał(a):Opik a czy ten regulator może powodować gaśnięcie samochodu jak np. "muśnie" się gazem i wrzuci na luz to spadną mu obroty np do 100 ale podniesie się albo po prostu zgaśnie, tudzież czasem po prostu po wciśnięciu sprzęgła (obroty np 2500) i zgaśnie jednak najczęściej przy podjeżdżaniu tudzież w korku jak muskam gazem to mi gaśnie

dokładnie tak jest
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 5 mar 2013, o 20:08

paxstor, tak regulator może to powodować, ale powinienieś sprawdzić i na LPG i na benzynie. Jesli gaśnie na obu to może rtegulator trzebna zmienić lub czyścić
Teraz tak: silniczek krokowy LPG jesli nie działa, to masz jakby pierwszą generację. Czemu tak masz nie wiem, zwykle przyczyna jest najprostsza - gazownik nie umie wyregulowac instalacji lub mu się nie chce. Czyli na chwile obecną cały sterownik Bingo tylko przełącza z benzyny na LPG i nic więcej nie robi.
Póki krokowiec nie działa - to sonda nie ma wpływu na dawkowanie gazu do mieszanki.
Czy sonda działa na benzynie to nie wiem - gazownikowi za bardzo bym nie wierzył, są do tego testery odpowiednie.
Wywalanym błedem o sondzie się nie sugeruj, w tym silniku sterownik silnika nie łapie błędów wpływających na pracę silnika. Czyli jeśli załóżmy sonda padła, to po podłaczeniu nowej na benzynie wszystko bedzie od razu działac ok. Na gazie raczej nadal nie ale krokowiec może ruszyć.. Z tym że jeśli nawet sonda nie działa to sprawny i dobrze podłączony krokowiec powinien sie otwierać trochę przy dodawaniu gazu wskutek podłączenia sterownika Bingo to TPS (czujnik położenia przepustnicy.)
Bingo to popluarna instalacja, zrób z tym porządek u gazownika o którym znajdziesz dobre opinie, albo sam, nic specjalnie trudnego - info sa na tym i każdym innym forum o tej tematyce.
Nie da się żadnemu gazownikowi zbyć który ci powie że stare auto i nie warto z tym robić tylko zakładac register czyli śrube regulacyjną zamiast krokowca.
pablomed
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)