Wtrys 1 punktowy do silnika wielopunktowego ABU do AEE

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez dexterTPH » 10 mar 2013, o 14:25

Może ten temat był juz poruszony ale nie mogę znaleść. :-/
Posiadam w moim golfie silnik 1.6 ABU lecz bierze olej i w najblizszym czasie muszę go wymienić. Mam drugi silnik 1.6 AEE lecz z wielopunktowym wtryskie. Mój silnik ma aluminiowy kolektor ssący, a ten drugi z tworzywa sztucznego. Pytanie czy da rade założyć jednopunktowy wtrysk wraz z kolektorem ssącym do silnika wielopunktowego? :idea:
dexterTPH
Berbeć

Postprzez prezesik » 10 mar 2013, o 14:33

Może nie pasować. Prędzej by pasował kolektor ssący od modelu AEA (taki silnik jak AEE, tylko z jednopunktem).

Sam silnik AEE nie podejdzie do skrzyni z ABU. Jak już przekładka to na drugi ABU, wtedy najmniejszy koszt.
Aby wsadzić AEE musisz zmienić też skrzynię, lewarek zmiany biegów, kompa itp. Nie wiem jak z półosiami.
prezesik
Members

Postprzez Grzesiek2507 » 10 mar 2013, o 15:04

mam u siebie pod macha AEA...buda z 93r, a w tych latach kladli tylko ABU. Nie sprawdzalem tego nigdy, ale najwyrazniej mam ten silnik spiety ze skrzynia z abu. W szafie mam cale abu w czesciach, kolektory sa takie same, wiec bez roznicy od ktorego go bedziesz zakladal.
Ja mala hybryde, bo mam wrzucony wal ad abu do silnika aea, roznica jest tylko w korbach lub tlokach, nie sprawdzalem tego dokladnie, bo interesowal mnie tylko wal.
Z tego co wiem aee to aea na pelnym wtrysku, czyli wszystko powinno pasowac, slupek jest ten sam. Zloz to na osprzecie abu i bedzie smigac.
Grzesiek2507
Members

Postprzez dexterTPH » 10 mar 2013, o 16:27

Ok. Dzięki chłopacy.
Mam całego golf na części wieć jak będzie ładniesza pogoda to odkręce obydwa kolektory i sprawdze. Skrzynie założe od AEE, bo moja jest wolna i między 4 a 5 prawie nie ma różnicy.
Pozdrawiam :-) Dexter
dexterTPH
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)