Wymiana butli

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Wymiana butli

Postprzez krzysiogol » 6 sie 2013, o 22:14

Witam.

Zbliża sie nie okres wymiany butli gazowej. Moje pytanie dotyczy nie tyle samej wymiany co związanej z tym papierologi. Słyszałem już wiele rozbieżnych informacji dlatego chciałbym się upewnić.
Czy jest możliwość kupna używanej butli i włożenia do auta czy jest konieczność kupna nowej? Spotkałem się, że na tym certyfikacie od butli wypisane są dane pojazdu. Czy wtedy miałbym problemy z podbiciem przeglądu?
Ja to wygląda w świetle naszego prawa.

Dzięki za pomoc:)
krzysiogol
Czytacz

Wymiana butli

Postprzez prezesik » 6 sie 2013, o 22:24

Kupujesz butlę i sam papierek dotyczący tylko samej butli - homologację, w której napisany jest numer butli i data ważności, po za tymi danymi nie ma żadnych danych poprzedniego auta.
Ja u siebie sam wymieniałem butlę na 2-letnią używaną i na przeglądzie tylko zerknął, czy wszystko dobrze podłączone oraz sprawdził przyrządem, czy nie ma wycieku gazu, sprawdził papierek butli i podbił przegląd bez problemu.
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 10 sie 2013, o 14:26

krzysiogol, jak kolega pisze tylko zwróć uwagę czy się opłaca, czyli ile z 10 letniego terminu używanej butli zostało. Ja szukałem używki nic rozsądnego nie znalazłem i kupiłem nowa za 3 stówki hakiem. Nie zmieniaj u gazownika liczą za to ze 200 zeta, mechanik zmieni ci za 5 dych byle był rozmiar ten sam czyli brak koniecznosci zmiany mocowań wielozaworu itd.
pablomed
Members

Postprzez prezesik » 10 sie 2013, o 19:59

Za 2-letnią butlę z papierem dałem 200 PLN, przełożyłem sam, a u nas gaziarz zawołał 450 za wymianę butli, w tym cena nowej butli z papierami i montaż.
prezesik
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)