Wymiana płynu chłodnicy problem ! 1.4

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez oldsoul » 17 paź 2011, o 20:22

Witam opiszę po kolei co zrobiłem.
Chciałem wymienić płyn chłodniczy więc się do tego zabrałem :d

Oczywiście przygotowałem się w odpowiedni zapas płynu.
Nie mogłem zdjąć dolnego węża przy chłodnicy więc odpiąłem go od silnika w miejscy pokazanym czerwonym kółkiem na zdjęciu. Po czym oczywiście dbając żeby się nigdzie nie zagiął opuściłem go w dół tak aby umożliwić spłynięcie wody z chłodnicy. Wtedy zorientowałem się że mam nie odkręcony zbiorniczek wyrównawczy, więc go odkręciłem spłyneła wtedy jeszcze nieznacza częśc płynu. Po założeniu węża - wlałem płyn weszły jakies 2 litry ! po rogrzaniu weszło jeszcze troszkę ale na prawde nie duża ilość.

Co zrobiłem źle, czy późniejsze odkręcenie zbiorniczka wyrównawczego spowodowało zostanie płynu gdzieś w środku ? Co zrobić żeby było okej ?
Ludzie piszą o wyciąganiu przewodów z pompy wody, odkręcaniu termostatu... ?

Obrazek
oldsoul
Czytacz

Postprzez greg_117 » 17 paź 2011, o 20:40

woda czy tam płyn mógł zostać ci w bloku silnika ;p ja robiłem to sobie w sobotę :) i odczepiłem ten dolny wąż od chłodnicy - zleciało co miało zleciec i na koniec jeszcze odczepiłem wąż,który znajduje się za wężem górnym od chłodny :) jest on kształtu jakby ROGALA :D długość koło 20 cm i z niego poszło mi jeszcze z 2 litry w sumie weszło 4,5 litra płynu :)

[ Dodano: 2011-10-17, 20:44 ]
mówię o takim wężu :)

http://moto.allegro.pl/przewod-waz-rura ... 15161.html

podaje link z allegro gdyż nie mogę znaleźć zdjęcia,które by to przedstawiło :) zdjąłem go od str. kabiny auta i wszytsko mi łądnie ucieklo :)
greg_117
Gaduła

Postprzez oldsoul » 17 paź 2011, o 20:47

i to by wystarczyło ? robiłeś coś więcej ? robiles to na zupełnie zimnym silniku ? czy miałeś otwarte pokrętło nagrzewnicy ?
oldsoul
Czytacz

Postprzez greg_117 » 17 paź 2011, o 22:41

Tak dokładnie :)

Poszło PW do Ciebie :)
greg_117
Gaduła

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)