Wysokie obroty

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Wysokie obroty

Postprzez technikari » 11 cze 2013, o 21:11

Witam
Wybaczcie za styl pisania i chaos ale jest to mój pierwszy post choć będę się starał pisać zrozumiale proszę o wyrozumiałość .
Otóż niedawno jakoś dwa tygodnie temu założyłem gaz do mojego golfa jako że jestem zielony w sprawach motoryzacji a chcę się trochę wkręcić ewentualne kłopoty z samochodem chciałbym umieć zdiagnozować i w miarę możliwości sam usuwać. Problem polega na tym że tak samo jak na gazie jak i na benzynie przy delikatnym dodaniu gazu obroty wybijają prawie do 3000 i nie chcą opaść, dzieje się tak przez jakąś chwile potem silnik juz normalnie pracuje.
Czy jest ktoś w stanie mi wskazać co może być przyczyną.
VW Golf III 1.8 GT ADZ
technikari
Berbeć

Wysokie obroty

Postprzez pablomed » 13 cze 2013, o 09:55

technikari, w tym silniku ( i innych na wtrysku jednopunktowym) częstą przyczyną jest łapanie błędów przez sterownik silnika. Wyjaśnie się to wykonując reset sterownika silnika , porady co zrobić (emulacja lambdy i automatyczny reset )- opisy na forum.
Wstepnie masz jeszcze do sprawdzenia szczelność podstawy wtrysku (próba z dezodorantem, zmiany obrotów przy szarpaniu ręką za wtrysk,lub oglądziny podstawy po demontażu wtrysku)
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)