Wystrzelił olej z filtra oleju

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Kłosek » 11 gru 2013, o 17:12

Witam,
W moim golfie 1.8 abs(chyba), w sobotę rano po odpaleniu auta cały olej z silnika nagle znalazł się na ścianie, po obejrzeniu co się stało zauważyłem że uszczelka od filtra oleju wystaje i cały filtr się przekrzywił przez co olej wystrzelił, jako że golfa kupiłem niedawno stwierdziłem, że pewnie filtr pamięta niemca jeszcze. W poniedziałek wymieniłem filtr wlałem nowy olej, wyczyściłem silnik z resztek oleju umyłem podłogę w garażu, wszystko ładnie pięknie, cały poniedziałek i wtorek wszystko było dobrze zrobiłem coś koło 250 km, myślałem że już po sprawie, a dzisiaj przed chwilą znowu olej wystrzelił z tego samego miejsca, macie pomysł co to może być? Dodam jeszcze, że rano odpalam go na benzynie i chodzi nie równo jakby nie na wszystkie gary, albo jak by nie było poduszek od silnika i muszę mu trzymać gaz żeby nie zgasł, po przełączeniu na gaz jest normalnie, jak raz się nagrzeje to potem już cały dzień na benzynie odpala i jeździ normalnie. Nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego, proszę o pomoc bo już nie daje rady z tym autem. Z góry dzięki za pomoc.
Kłosek
Czytacz

Postprzez pablomed » 11 gru 2013, o 23:35

Pierwsza rzecz czy jesteś pewien mocowania filtra, czy jest dobry gwint na rurce na który filtr wkręcasz? Nie powinno się tak dziać nawet przy jakimś dramatycznie rosnącym ciśnieniu w skrzyni korbowej od zapchanej odmy czy totalnie zużytego silnika. W takiej sytuacji olej znalazłby ujście gdzie indziej przez uszczelniacze jakieś
pablomed
Members

Postprzez Kłosek » 11 gru 2013, o 23:46

Gwint patrzyłem i nie widzę żeby był zerwany gdzieś, albo jakieś inne cuda, jutro z rana tą odmę zobaczę tylko nie jestem pewny tego gdzie ona się znajduje, jakieś inne pomysły?
Dodam jeszcze, że olej wystrzelił z silnika pod sporym ciśnieniem bo przy otwartej masce wystrzelił na ścianę w garażu na wysokość 1,5 m, i przez dosłownie 3-4 sekundy pracy silnika wyleciała połowa oleju.
Kłosek
Czytacz

Postprzez prezesik » 12 gru 2013, o 01:51

A może olej wystrzelił z bagnetu...
prezesik
Members

Postprzez Kłosek » 12 gru 2013, o 12:02

prezesik25 napisał(a):A może olej wystrzelił z bagnetu...
he?
Napisałem że wystrzelił z filtra.
Kłosek
Czytacz

Postprzez tede gti » 13 gru 2013, o 23:37

a jaki olej, gęstość??
tede gti
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 14 gru 2013, o 09:36

prawdopodobnie zawor zwrotny stoi lub sie zacina (ten w podstawie filtra):-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Kłosek » 14 gru 2013, o 15:10

Przeczyściłem odmę i węże złożyłem wszystko i narazie działa, olej 10w40, jak sprawdzić ten zawór zwrotny?

Ma ktoś pomysł czemu, rano albo po długim postoju pali jakby na 2/3 gary i nie trzyma obrotów dopiero jak go potrzymam kilka minut to działa normalnie? (kable, świece nowe, czujnika hall i kopułka git).
Kłosek
Czytacz

- - - aso toyota - carter-chodzen.pl

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)