Za krótka rurka w butli???!?

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Lukaszekombi » 12 sty 2010, o 17:31

Hej! mam taki problem po wymianie butli ze starej (46l) na drugą (45l) nastąpił taki objaw....
robię 150-160km i samochód zaczyna słabnąc typowy objaw kończenia się gazu, w trasie robię ok. 200km pojechałem do gazowników i powiedziano mi ze to może być rurka ZA KRÓTKA w zbiorniku i nie ściąga gazu do końca. Butla ma 45l wiec gazu wchodzi jakies 35-36 l i wyjeżdżam te 18-20 l i pojawia się taki dylemat jw. opisany. Co o tym sądzicie
Lukaszekombi
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 12 sty 2010, o 17:53

zimą gaz się skrapla i mniej się Km zrobi ale na 45 powinienes spokojnie 300 km zrobić:)
kiedy wymieniałeś parownik ? bo może jest słaby obieg w samochodzie i zamarza :o jak ci bedzie słabnąć samochód to przełącz na benzyne i spowrotem na gaz u mnie to pomagało.
PabloSBT
Members

Postprzez Lukaszekombi » 12 sty 2010, o 18:14

ten problem mam od czasu gdy jeszcze było ciepło więc zima nie gra w tym przypadku roli, owszem masz rację powinienem robić 300, na starej butli 46l robiłem 340km, parownik zmieniłem ma poczatku wakacji wiec tez tutaj raczej nie ma wpływubo na starej butli było ok
Lukaszekombi
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 12 sty 2010, o 19:11

butle muszą mieć homologacje a żeby ją mieć muszą przejść testy wytrzymałościowe itp więc mi sie nie wydaje żeby to był problem jakiejś rurki a gdy zrobisz 160 KM i ci zaczyna słabnąć to zgaśnie ci ?? filterek gazu też był wymieniany :D?
PabloSBT
Members

Postprzez Lukaszekombi » 12 sty 2010, o 23:25

filterek ma przejechane 2500km wiec jest czysty, ale rzeczywiście w butli przy zaworze jest rurka która ciągnie gaz z butli, po zatankowaniu samochód normalnie sie zachowuje wręcz wzorowo spalanie również ma w normie jak powinien mieć, dopiero po wyjeżdżeniu 18-20 l gazu nastepuje objaw kończenia się gazu pomimo że gaz w butli jeszcze jest, także problem nie tkwi ani w parowniku ani w filterku bo to sie sprawowoało i sprawuje do momentu wyjeżdżenia tego gazu, a że zyjemy w kraju cudów i dziwów tak to jest z tymi testami że ta butla jest poprostu wadliwa Pozdrawiam gorąco i zapraszam do dalszej debaty :))

[ Dodano: 2010-01-12, 22:30 ]
samochód podczas jazdy słabnie do momentu aż sie nie nie da jechac, ja mu w gaz zabuczy i dłwi sie i na obroty nie wchodzi poprostu brak gazu i jesli potrzymam tak chwile noge na gazie to zgasnie
Lukaszekombi
Berbeć

Postprzez PabloSBT » 13 sty 2010, o 19:57

dziwny przypadek :P
a masz gwarancje na butle jeszcze?? jak tak to jedź tam gdzie ci montowali i powiedz żeby ci coś z tym zrobili bo źle założyli i ci samochód nie chce jechać :-P
PabloSBT
Members

Postprzez pablomed » 15 sty 2010, o 20:03

Lukaszekombi, rurka jest składową wielozaworu w butli, a jego dobiera się do jej wysokości, oraz sa dwa rodzaje , do zbiorników toroidalnych i do walcowych, jeśli założyłeś stary wielozawór do nowej butli a ta ma inne wymiary zwł. wysokość to może tak być. Więc musisz jakoś opróżnić zbiornik z LPG i ten wielozawór sprawdzić, albo powierz to gazownikom.
pablomed
Members

Postprzez Lukaszekombi » 19 sty 2010, o 16:51

Butlę wymieniłem całą, ale nie wiem jakiego ona może byc pochodzenia czy ktos przy niej cos majstrował bo była ona używana wcześniej, byłem u gazowników i jedyne co zaproponowali to wymiana wielozaworu na nowy koszt ok 250-300zł
Lukaszekombi
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)