Za szybko znika benzyna z mojego golfika!!!

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez gelost » 24 lis 2008, o 18:48

witam. Mam pytanie czy to możliwe, że samochód jeździ jednocześnie na gazie i bęzynie? U mnie chyba coś takiego się dzieje ponieważ zalałem mu 25 litrów benzyny i po miesiącu wskazuje rezerwe a benzyna ma pobierać podobno tylko przy ruszaniu dopuki się nie zagrzeje silnik. Po jakimś niedługim czasie słychać że sie przełancza na gaz zapala się dioda od gazu i jedzie, ale moim zdaniem ta benzyna znika za szybko. gaz spala normalnie.Słyszałem coś, że może przy przełanczaniu na gaz coś nie odcina całkowicie benzyny i to dlatego czy to możliwe a jak nie to co to może być i jak to naprawić??? :cry:
gelost
Berbeć

Postprzez seb » 24 lis 2008, o 19:36

jest to mozliwe, sprawdz bezpiecznik i przekaznik ( taka czarna kostka, powinna byc w okolicach bezpiecznika )
seb

Postprzez marcinkoz2910 » 24 lis 2008, o 19:39

wyciek wykluczyłeś??
marcinkoz2910
Members

Postprzez Mati » 24 lis 2008, o 20:04

a czy w okresie letnim tez miales tak czy tylko teraz ten objaw sie nasilil??? pierwsze co mi przychodzi na mysl to ssanie i to jak piszez ze masz instalacje taka ze dopiero gaz zalacza sie jak Ci sie silnik zagrzeje nie od obrotow wiec ja bym stawial na to ze poprostu niskie temperatury wplywaja na wieksze spalanie ja mam tak co zime ze i trzeba czesciej tankowac
my name is kokaine i'll mess up your brain if you know what i know
Mati
Czytacz

Postprzez seb » 24 lis 2008, o 20:32

gelost, nie wczytalem sie w TWojego posta tak dokladnie jak inni ale chyba to normalne ze Ci tyle bezyny leci ze wzgledu na temperature i czas ktory silnik potrzebuje nabranie temperatury zeby przelaczyc na gaz, te 25 litrow na miesiac to nie jest duzo jak na ostatnia aure.....
seb

Postprzez napster » 24 lis 2008, o 21:19

gelost A słuchaj jakie masz obroty silnika?? ja mialem podbna sytuacje z gazem no i z paliwem to samo mialem, bral mi jak glupi, tak samo zem mu wlewal paliwa po 25litrow i to znikalo jak nie wiem co, a sie okazalo ze mialem czujnik biegu jalowego walniety, no i czujniki od temp wody i powietrza no i w moim przypadku mialem sonde walnieta i caly silnik byl zalany, teraz juz to inaczej wyglada a auto stalo sie ekonomiczne i to bardzo :)
Nie Ma To Jak Moja Golfina :)))
napster
Czytacz

Postprzez Maciej21 » 25 lis 2008, o 11:50

witam....ja przy moim golfie mam podobnie...oprócz gazu cały czes pobiera mi troche paliwa co prawda nie tyle co piszesz ale troche bierze....byłem sie pytac u kolesia co mi gaz zakładał i powiedział że rzadko ale taka sytuacja sie zdarza....ja nic z tym nie robie bo pali mi "95" bardzo mało no i gazu nie przekroczy 9 literków(nie oszczedzam go)więc nic z tym nie kombinuje....pozdro
Maciej21
Czytacz

Postprzez gelost » 25 lis 2008, o 18:41

witam. Wyciek benzyny wykluczyłem ponieważ nie widze żadnej plamy pod samochodem ani nie czuje zapachu benzyny w garażu.A ten przekaźnik to od czego ma być? Teoria z tym zimnym silnikiem może być słuszna ale to aż tyle by mi palił tej benzyny? Obliczyłem że, na zbiorniku gazu przejade ok. 300km. Zaobserwowałem żę, na gaz przełancza mi się ok po km. przez ten ostatni miesiąc spaliłem dwa zbiorniki czyli kilometry by mi sie zgadzały, a gdzie te 25 litrów benzyny? Kolega w samochodzie ma taki przełącznik z 3 pozycjami i przełancza sobie na gaz i benzyne.A ja mam tylko taki przycisk od gazu.
gelost
Berbeć

Postprzez seb » 25 lis 2008, o 19:25

U mnie ten przekaznik byl zaraz przy bezpieczniku od instalacji gazowej, niestety nie wiem gdzie jest u Ciebie.
seb

Postprzez pablomed » 25 lis 2008, o 19:37

gelost, nie pszesz ile razy w miesiącu odpalasz zimny silnik. Ale załóżmy że z instalacja lpg jest ok, czyli benzynę odcina na lpg, musi tak być bo byś nie dał rady jechać. Więc to spalanie jest albo naturalne, albo masz nieszczelny wtryskiwacz i leje troszkę beny cały czas
pablomed
Members

Postprzez dziabi3 » 25 lis 2008, o 20:58

kolego ja na cały miesiąc zalewam tak paliwa za 50 zł przy tych cenach u mnie 3.69 pb95 to 13.5 litra

a auto nagrzewa mi sie do 30 stopni i dopiero przełancza to jakieś 2,5 km jazdy z rana na pb po południu

a miesięcznie robie ok 1,5 tys km

to teraz sobie porównaj ile jeździsz i czy jeździsz na długie czy krótkie trasy bo jeśli doręczasz pizze to normalne :lol:

jeśli to cię gnębi to zerknij czy wtrysk nie leje paliwa wtedy jak pracuje auto na lpg

bo może padł ci emulator wtrysku i puszcza za duzy prąd który normalnie nie powinien otwierać wtrysku bo jest znikomy a u ciebie otwiera

a może wtrysk ci przepuszcza paliwo?

odpal auto podgazuj i zgaś i w ciągu 1 minuty nie mogą skapnąć więcej niż 2 krople benzyny z wtrysku

pozostaje jeszcze opcja odcinania ręcznego wtrysku po przełączeniu go na lpg i jerzdzeniu tak jakis czas i obserwowaniu zuzycia pb
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez gelost » 26 lis 2008, o 18:01

Dzięki Panowie spróbuje coś w nim pogrzebać w sobotę mam nadzieję że mi się uda coś zrobić. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 26 lis 2008, o 20:13 przez gelost, łącznie edytowano 1 raz
gelost
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)