założenie gazu

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

założenie gazu

Postprzez jasiuekonom » 14 mar 2009, o 19:03

Witam, znam się na mechanice tyle o ile i mam pytanko, mam w moim potworku silnik ABS 1.8 GT 90km. Proszę mi powiedzieć jakie parametry ma ten silnik (tzn. monowtrysk czy jaki, chodzi mi o te dane właśnie) i ile kosztuje założenie gazu do niego?? Bo z tego co się orientuje to rozróżnia się 3 typy gazu: ten najtańszy za około 1200zł, potem za ok. 1800 zł i sekwencja za około 250-3000. I jeszcze jedno, czy gazownicy na moją prośbę mogą mi założyć blos?? czy to jakaś domowa przeróbka (wiecie żeby nie wyszło tak że powiem gazownikowi że chcę blos a on wywali gały że pierwszy raz o czymś takim słyszy). Trochę zamotałem ale chyba wszystko jasne. Z góry dzięki.
pozdrawiam
jasiuekonom
Czytacz

założenie gazu

Postprzez Marek87 » 14 mar 2009, o 19:09

jasiuekonom, jeśli dobrze kombinuje to masz monowtrysk i założą Ci najprawdopodobniej gaz II generacji, w Łodzi w najlepszym i najdroższym warsztacie coś takiego kosztuje 1400-1500zł. Sekwencje nie są już tak ponad rok temu miałem zakładaną u ojca w oplu 1,6 16V sekwencję i w tym właśnie drogim warsztacie dał 2300zł
Marek87
Czytacz

Postprzez Mariusz164 » 14 mar 2009, o 19:12

no to napewno jest monowtrysk bo mam takiego;)
Mariusz164
Badacz tematu

Postprzez jasiuekonom » 14 mar 2009, o 19:13

aha czyli dobra wiadomość, tylko jeszcze jak z tym blosem?? czy to naprawde poprawia osiągi na gazie???? i czy dużo więcej samochod pali??

[ Dodano: 2009-03-14, 18:13 ]
PS: no właśnie tak sporo czytałem i też mi się zdaje że założą ten gaz drugiej generacji

[ Dodano: 2009-03-14, 18:18 ]
czy blos ma jakiś związek z powietrzem?? filtrem powietrza?? czy ten blos http://www.allegro.pl/item565385855_blo ... _mnie.html to jest całkiem coś innego???? bo koniecznie chcę stożek jak gaz założe i teraz pytanie, czy moge kupić taki zestaw jak link podałem i iść do gazownika jak będzie mi gaz zakładał?????
jasiuekonom
Czytacz

Postprzez mani51 » 14 mar 2009, o 20:49

blos bez elektroniki jest w świetle prawa w całe UE nielegalny tzn nie można go zakładać do samochodów z sondą lambda a dokładnie do samochodów z elektronicznym sterowaniem dawki paliwa. Z koleji blos z elektroniką to już lipa jest i szkoda to zakładać. Jeśli masz jakąś zaprzyjaźnioną stację diagnostyczną to możesz próbować założyć blosa bo inaczej będziesz miał problemy z przeglądem.

Gazownicy faktycznie nie wiele o tym wiedzą i wątpię żeby któryś się tego podjął. Łatwiej inm założyć 2ga generację. Poza tym blosa opłaca się założyć do większego silnika bo w mniejszych już trudno to wyregulować. Sam żadnego gazownika w okolicy o to nie pyałem ale kiedyś sporo o tym czytałem na necie bo chciałem założyć to do swojego 1,6 ale narazie mi przeszło

wiem że w tarnowie jest jakiś gazownik który ma blosa w jednym palcu ale póki co nie udało mi się go namierzyć

[ Dodano: 2009-03-14, 19:53 ]
jasiuekonom napisał(a):czy moge kupić taki zestaw jak link podałem i iść do gazownika jak będzie mi gaz zakładał?????

lepiej najpierw popytaj u gazowników czy Ci to założą a dopiero kupuj...chociaż z tego co czytałem to założyć blosa można samemu a najwyżej podjechać na regulację ale tylko po to żeby Ci podpięli pod analizator a regulować samemu jeśli sami nie będą wiedzieli jak

Bardzo jestem ciekaw co się dowiesz w tym temacie więc jak co to pisz tutaj
mani51
Members

Postprzez jasiuekonom » 14 mar 2009, o 22:43

w środę będę coś wiedział to napisze, jak wy sie dowiecie czegos wiecej na ten temat to tez dajcie znac, szczegolnie na temat tego filtra stozkowego z tym "blose" a wlasnie, blos w tym filtrze to wlasnie ten wlasciwy blos do gazu o ktorym rozmawiamy?? czy to jakis inny blos??
jasiuekonom
Czytacz

Postprzez tomasz291 » 15 mar 2009, o 00:29

jasiuekonom, Lepiej gazu nie zakładaj masz fajny silnik i szkoda go gazem zepsuć a jak już chcesz koniecznie gaz to lepiej do Opla pierwszej generacji najlepiej 1.6 8V ;-)
tomasz291
Czytacz

Postprzez jasiuekonom » 15 mar 2009, o 00:45

kurde, tez mi lezka leci jak mysle ze musze zalozyc, ale nie jest to niestety kaprys, duzo jezdze a benzyny mi pali 13-14litrow na 100 wiec sam widzisz, bankructwo ;/
jasiuekonom
Czytacz

Postprzez seb » 15 mar 2009, o 09:16

jasiuekonom napisał(a):kurde, tez mi lezka leci jak mysle ze musze zalozyc, ale nie jest to niestety kaprys, duzo jezdze a benzyny mi pali 13-14litrow na 100 wiec sam widzisz, bankructwo ;/
proponuje zmienic styl jazdy albo poszukac przyczyny takiego wielkiego spalania.
seb

Postprzez mani51 » 15 mar 2009, o 10:09

jasiuekonom napisał(a):blos w tym filtrze to wlasnie ten wlasciwy blos do gazu o ktorym rozmawiamy?? czy to jakis inny blos??

to ten właściwy blos
mani51
Members

Postprzez ralf28 » 17 mar 2009, o 23:48

masz poprostu ciezka noge ja jezdze na lpg ale mam 1.8 instalacja 2 generacji czyli polautomat pali na benzynie przy 2 tys wlancza sie gaz na trasie 9 litrow nie jechalem pusty srednia predkosc 100 km/h w miescie 12 litrow zmieniam biegi przy 4-5 tysiacachi smiga instalacja jednak nie lubi przerobek z instalacja nie nadrobisz konikow ja w razie potrzeby przelanczam na v power ze shela i rwie paliwo i tak musisz miec ok pol baku bo ci pompe paliwa zatrze
golfy nie kapia olejem one znacza swoj teren
ralf28
Berbeć

Postprzez jasiuekonom » 18 mar 2009, o 00:08

no to bardzo ładnie pali, wogóle ja mam wysokie obroty, na 5 biegu przy 100/h mam okolo 3tys obrotow jak nie lepiej a poza tym mam silnik juz wyje....ny przez te panewki mi sie zdaje że tyle pali, na lato zmiana silnika i zobaczymy wtedy :D
jasiuekonom
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)