Witam,
autko Golf 3, 1.6 benz+gaz 75KM ABU 94'
a więc, jak auto kupiłem 10dni temu. oleju było gdzies w 3/4 wskaznika..3 dni temu sprawdzałem stan oleju i było jakoś ponad połowe..
pojawił się problem.. autem dziś zrobiłem jakies 60-80km,na koniec dnia po tym "wysiłku" podjechałem na myjnie i po odpaleniu i przejechaniu 500m zaczęła mrugać kontrolka oleju, więc odrazu zjechałem na najblizszy parking. Podniosłem maske i sprawdziłem olej, było na MIN, odkreciłem korek od oleju i delikatnie parowało chwilke. temperatura była w normie, tzn wskaznik pokazywal 90 podczas jazdy.. po 15 minutach wyzywania, jeszcze raz sprawdziłem poziom oleju, było prawie przy połowie.. odpaliłem auto a kontrolka dalej mrugała, postanowiłem dojechać pod dom (jakies 4km) na bardzo niskich obrotach śledząc temperature.... i nagle po 100m przestało mrugać.
auto dymi na siwo (nie mało i nie jakoś dużo, ciężko opisać, ale jest to dobrze widoczne),
poci się spod aparatu zapłonowego, jutro wymieniam uszczelke
jutro rano sprawdze jaki jest poziom oleju i oznaczenie, wymienie uszczelke aparatu zaplonowego.. chciałem takze wymieniać rozrząd, ale już sam nie wiem
niepokoje się, bo w czasie pracy silnika zeszło tak nisko, nie wiem czy dalej jest na MIN czy już jest przy połowie.. od kupna zrobiłem jakies 500-600km/10dni