zatkana odma a uszczelka pod klawiatura

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez skolar » 4 lut 2013, o 12:19

witam mam taki problem otoz wydmuchalo mi uszczelke z pod klawiatury i podobno jest to spowodowane tym ze odma jest zatkana ale odme czyscilem gdzies w listopadziei po jakims miesiacu czy dwoch padla przepustnica i przy okazji wymiany przepustnicy zajrzalem do werza z odmy i znowu byl praktycznie zatkany. sluszalem ze przy zasilaniu lpg wytwarza sie wiecej tej bialej mazi ale na tyle zeby po miesiacu czy dwoch zatykalo odme?? jest na to jakas rada ?? dodam jeszcze ze plynu chlodniczego mi nie ubywa i nie plywia w nim zadne tzw oka z oleju
skolar
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 4 lut 2013, o 12:37

Może się tak dziać jak robisz krótkie odcinki i niedogrzewa się silnik. A jak czyściłeś odmę to separator odkręcałeś ? Czy wyczyściłeś same węże?Czy węże od odmy nie są przypadkiem zagięte? Oczywiście może wypchnąć ciśnienie uszczelkę i nawet uszczelniacz wałka rozrządu , a nawet wywalić olej przez bagnet. Niestety odma w MK3 to bolączka i trzeba pilnować jej drożności . Po prostu taka konstrukcja :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez szopen525 » 4 lut 2013, o 12:40

ta maź powstaje na skutek niedogrzania silnika i jeżeli Kolega jeździ na krótkich dystansach, zwłaszcza teraz zimą, to potrafi się jej uzbierać naprawdę dużo... :kwasny: i kiedyś miałem sytuacje, że przez zamarzniętą odmę wyrzuciło mi olej właśnie tą uszczelką
szopen525
Berbeć

Postprzez skolar » 4 lut 2013, o 23:12

a nie da sie tej odmy czyms zastapic albo przerobic ??
skolar
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 5 lut 2013, o 00:08

skolar, sam nie miałem z tym do czynienia ale w necie się dużo o tym pisze, i niestety rozwiązania idealnego niema. Do golfa IV są fabryczne podgrzewacze odmy, montowane w ramach akcji serwisowej a w nowszych standardowo - które ponoć też 100 procent poprawy nie dają.
Gdzie byś nie czytał o tym to pisze się jedno - czyścić tak często jak trzeba.
pablomed
Members

Postprzez czepi » 5 lut 2013, o 09:54

Ja w swojej ibizie ABD czyściłem odmę ok 2 tygodnie temu a wczoraj zdejmowałem puszkę z filtrem powietrza i ku mojemu zaskoczeniu już znowu jest sporo tej mazi. według mnie za kolejne 2 tygodnie znów będzie do czyszczenia. Co ciekawe codziennie dojeżdżam do pracy ok. 45 km w jedną stronę więc silnik raczej się dogrzewa... nie wiem co może być przyczyną tak szybkiego zapychania się odmy
czepi
Members

Postprzez pietrasiak2 » 5 lut 2013, o 09:59

czepi napisał(a): nie wiem co może być przyczyną tak szybkiego zapychania się odmy

Zaburzenia składu mieszanki (nieszczelności , brudny filtr , "przewiewy " silnika , dostający się płyn w układ smarowania , nawet nieszczelność w korku wlewu , bądź bagnecie,oraz olej. Trochę się uzbiera :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez skolar » 6 lut 2013, o 09:26

a co myslicie o zamontowaniu OIL CATCH TANK podobno to cos pomaga
skolar
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)