Moderator: Moderator
tzn ile konkretnie bo to może być objaw zimy lub uszkodzonej sondy lambdy...Buull napisał(a):powiem że też mi wzrosło spalanie...
Niezależnie od rodzaju silnika świece pełnią ważną rolę. Muszą być sprawne, bo ich niewłaściwa eksploatacja może doprowadzić do poważnych awarii.
Świece zapłonowe
Silnik benzynowy nie będzie pracował bez świec zapłonowych. Mieszanka paliwowa zapala się dopiero w momencie przeskoku iskry elektrycznej pomiędzy elektrodami świecy. Jeśli występują przerwy w zapłonach, niespalona mieszanka trafia do katalizatora i tam spala się powodując jego szybkie zużycie. Najważniejszym parametrem świecy jest wartość cieplna. Jeśli będzie źle dobrana, to świeca nie będzie się oczyszczać z nagarów lub będzie się przegrzewać, co spowoduje zakłócenia w pracy silnika.
Wygląd świecy świadczy o stanie silnika. Zużyta świeca w sprawnej jednostce napędowej powinna być pozbawiona nagaru i mieć jasnobrązowy kolor. Pokryta czarnym nalotem świadczy o zbyt bogatej mieszance lub źle dobranej ciepłocie świecy. Nadtopienie elektrody powstaje w wyniku samozapłonów i spalania zbyt ubogich mieszanek.
Ze względu na trudne warunki, w jakich pracują świece (wysokie ciśnienia i temperatury w komorze spalania, zmienne warunki atmosferyczne) należy pamiętać o regularnej ich wymianie. Powinno się jej dokonywać co 30 do 60 tys. km. Jeśli są to świece np. platynowe trwałość sięga nawet 120 tys. km. W silnikach zasilanych gazem LPG zaleca się częstszą wymianę oraz stosowanie lepszych jakościowo świec, np. irydowych. Wysokie wymagania stwarzają silniki z wtryskiem bezpośrednim. W komorze spalania jest ładunek uwarstwiony i bardzo ważne jest właściwe położenie elektrod. Zastosowanie świec o niewłaściwej długości elektrod spowoduje zaburzenia w pracy silnika, gdyż w innym miejscu będzie pojawiała się iskra
Ceny świec wynoszą średnio 20 zł za sztukę. Świece platynowe lub irydowe są nawet trzykrotnie droższe.
no OK poczekamy jeszcze na odpowiedz kolegi Buull, a puki co to ja sądzę że warto podłączyć golfa pod kompa i sprawdzic czy coś w elektronice nie zdychaTomekKutno napisał(a):ja swieczki wstawilem irydowe denso do lpg... miesiac temu
żle wyregulowany lub powrót zimy zwiększył spalanieBuull napisał(a):tzn tak pali z 14l gazu
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 41 gości