Źle ustawiony zapłon ?? DYmi na czarno ,gaśnie na benzynie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez lukasz9501 » 21 cze 2012, o 21:50

Witam , wcześniejszy właścicel wymieniłkable,świece ,kopułke i palec .Jak go wziąłęm auto nei reagowało dobrze ,źle chodziło a wręcz wgl . Po pierwsze na benzynie dymiłna czarno i nie róno chodził ,gasł ,a na gazie gasł ale lepiej chodził (biały dym) .Odpiąłęm przepływkę ,wymieniłem ją i zresetowałem kompa + sprawdziłęm krokowca ,nowa listwa wtrysków . Lepiej zacząłchodzić na gazie falują obroty i po pewnym czasie stablizują się,daje gaz znowu falują i tak w kółko (czasem zgaśnie , biały dym leci z wydeszku ,wydaje mi sięże więcej pali gazu ) a na benzynie odpalam i muszę go trzymać na gazie bo gaśnie i falują mu obroty jak trzymam powyżej 1tysiąca i strasznie dymi na czarno jak diesel stary . Oleju nie powiem cyz spala bo nie wiem wiem że ucieka mi z pokrywy zaworów i czas na jej wymiane . Ale raczej olej nie bierze bo gdyby brał to na biało na gazie by nie dymił ?? Czy jest to możliwe że gdy gościu ustawiałrzapłon /( z tego co wiem to musowo po wymianie palca) źle go ustawił ?? proszę o pomoc bo ja już nie mam pomysłów .... Silnik to 2.0 8v
Ostatnio edytowano 21 cze 2012, o 23:50 przez lukasz9501, łącznie edytowano 1 raz
lukasz9501
Czytacz

Postprzez szatannn » 21 cze 2012, o 22:51

najprawdopodobniej czujnik temperatury nawalił któryś, sonda lambda, ale przyda się sprawdzić czy jest dobrze zapłon ustawiony. podłączyć kompa i sprawdzić czy wyskakują błędy to by było najprostsze rozwiązanie
szatannn
Badacz tematu

Postprzez lukasz9501 » 21 cze 2012, o 23:48

Sonda byłą sprawdzana i wymieniana na drugą tak twierdzi wczesniejszy właściciel , szatannn, napisałeś że czujnik temperatury ,czemu tak sądzisz ? Prze zczujnik by tak sięzachowywał ? na samej benyznie bez dodania gazu ,gaśnie i lekkog go przydławia i dodatkowo falują obroty ..
A sonde nawet odpinam i nie zmienia to nic znaczenia (nie mam kata)
lukasz9501
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 22 cze 2012, o 06:58

Czyściłeś przepustnicę ? TPs pprawdzałeś? Ale jak przedmówca podłącz go pod kompa . Złe spalanie (źle ustawiony zapłon) możesz sprawdzić po jeździe wykręć świece i sprawdź jaki ma kolor osadu - nagaru na nich :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez lukasz9501 » 22 cze 2012, o 21:11

Nie czyściłęm ,bo niby jak to mówi wcześniejszy właścicel jest nowa . Druga sprawa zrobiłęm próbe na rozgrzanym silniku na wskaźniku pokazuje +70C i włącza się po wyłączeniu silnika co jakiś czas sam wiatrak ( i to tak nie że raz i chłodzi ,a włącza się i wyłącza ,raz długo ,raz krócej). Przejechałęm dosłownie 7km i tak szybko się nagrzał ? Sprawdzałem świece i czubek jest szary ,a wokół niego czarny nagar przy gwincie . Na benyznie po popuszczeniu pedału gazu gaśnie ,a od czasu do czasu jak go trzymam na pedale gazu i dodaje mocniej to lubi zadławić się .
lukasz9501
Czytacz

Postprzez rafal9119 » 22 cze 2012, o 21:15

lukasz9501 napisał(a): ,bo niby jak to mówi wcześniejszy właścicel jest nowa
czyli wszystko masz nowe?? hm to skad ten problem?
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez lukasz9501 » 22 cze 2012, o 23:43

No nie wszystko ,przeczytaj jeszcze raz od początku i zobaczysz co było wymienione . Jużnie wiem najpierw chyba wezmę sięza ustawienie zapłonu .
lukasz9501
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)