Znikajaca benzyna

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Znikajaca benzyna

Postprzez P1t3r » 19 lip 2013, o 09:02

Witam posiadam golfa 3 z silnikiem 1.6 ABU i instalacja gazowa. Dokladnie w poniedzialek zatankowalem PB do pelna od tego czasu zrobilem okolo 500km na gazie ( na benzynie tylko odpalam auto i robie z 2-3km po czym przelaczam na gaz) Z dnia na dzien benzyny ubywa (na wskazniku) obecnie ubylo troche ponad 1/4 baku. Mam do was pytanko jak sprawdzic samemu czy wtrysk podaje paliwo gdy auto chodzi na gazie? Szukajac tu i tam rozwiazania natknalem sie na takie cos
rozmawiałem z serwisem lpg sparco - gość powiedział, zę nie ma możliwości, ze pali jedno i drugie. jak powiedziałem, ze to meganka, to powiedział, ze wystarczy odpowietrzyć bak przez otwarcie klapki paliwa, ewentualnie dotankowanie do pełna. i no i dotankowałem, weszło tyle ile powinno, czyli 18 litrów pod korek, a pokazywał juz mniej niż pół baku... a od tej pory przejechałem 180 km na gazie i nic nie ubywa z baku benzyny :) mówił o emulatorze za jakieś 200 pln, to ten problem zniknie... wskaźnik paliwa chyba pobiera sygnał o ilosci paliwa zużytego z wtrysków :) w każdym razie mnie nie interesuje dołożenie 200 pln na taki bajer :)

cytat pochodzi z tego forum http://megane.com.pl/topic/1623-spalani ... noczesnie/
P1t3r
Czytacz

Znikajaca benzyna

Postprzez Arcus89 » 19 lip 2013, o 09:15

kolego ja mam podobny problem tylko ze w malej ilosci pb ... i chyba padl Regulator cisnienia paliwa ;]
Arcus89
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 19 lip 2013, o 11:17

po prostu iglica we wtrysku sie nie domyka i podaje PB , tu albo wymiana wtrysku lub zalozyc dodatkowy przekaznik odlanczajacy pompe paliwa :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez pablomed » 21 lip 2013, o 23:43

albo wtryskiwacz albo membrana w regulatorze ciśnienia
pablomed
Members

Postprzez buri2604 » 22 lip 2013, o 16:21

ahaaa, no ja mam ten sam problem chłopaki, ale jesli mam przełącznik w aucie i mam tak, że zapala na benzynie,po czym silnik osiągnie jakąś tam daną temp. i wtedy jesli jade powyżej 1.7k i przy zmianie biegu czyli przy spadku obrotów przełącza na gaz i wtedy pali się w aucie tylko dioda od gazu.
Istnieje w takim przypadku taka możliwość, że i tak pali benzyne? Bo co zatankuje to i tak mi właśnie wskazówka spada. ;/
buri2604
Czytacz

Postprzez pablomed » 24 lip 2013, o 11:53

Może się tak zdarzyć kiedy masz odcięcie lpg i odcięcie zasilania wtrysku benzyny na jednym przekaźniku, często jest tak montowane.Przekaźnik się zepsuje i przestaje to działać, a uklad elektroniczny LPG myśli że przełączenie dokonało się
pablomed
Members

Postprzez buri2604 » 29 lip 2013, o 18:29

Czyli co zrobić, żeby tak nie było? Gdzie ten przekaźnik się znajduje, wyczyszce go, może to pomoże, jeśli to nie pomoże zostaje tylko dodatkowy włącznik aby pompe Pb rozłączyć ;/

[ Dodano: 2013-07-29, 17:31 ]
Tylko, że taki tam mechanik mi mówił, że niema takiej opcji abypaliło 12 l gazu i do tego 2-3 benzyny, zalewałby się niby i by nie przepalał tyle aż.
Co o tym sądzicie?
buri2604
Czytacz

Postprzez pablomed » 29 lip 2013, o 23:39

że niema racji, co do przekaźnika, nie czyść tylko zmień kosztuje z 5 złotych - patrz na numerację jego nóżek najpewniej będzie taki typowy samochodowy jak się do świateł np zakłada. Z tym że sto razy częściej winny jest brak kontaktu na wsuwkach a nie uszkodzenie przekaźnika. Kolego to jest niesłychanie prosty układzik elektryczny, znajdziesz to w necie łatwo, bliżej nie pomogę nadal nie wiem co masz pod maską, daj parę fotek spod maski i włącznika w kabinie to pomyślimy. Ale wpierw sprawdź sobie membrane regulatora ciśnienia paliwa, forum pomoże w czym rzecz.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)