Witam!
od razu uprzedzam, że takie coś jak "szukaj" mam obcykane, z problemem walczę od jakiegoś czasu i kilka sposobów na usunięcie potencjalnej usterki znalazłem. Przeczytałem dziesiątki tematów zahaczających o problemy z temperaturą silnika, na kilku forach. To wydaje się najbardziej kompetentne, więc tutaj proszę o pomoc.
samochód:
mk3, silnik 1,6 75KM ABU z 94 roku, raczej pierwsza połowa, choć rejestracja z września 1994
problem:
- długi okres nagrzewania się silnika wedle wskazań wskaźnika. właściwie to dopiero teraz na jesieni takie coś się stało, latem normalne wskazania na poziomie ok 85-90 stopni w zależności od stylu jazdy, dodam że latem nawet było widać na wskażniku wychylenia wskaźnika gdy "szalałem" 130 km/h, teraz nic
poczynione naprawy/sprawdzenia:
- wymiana termostatu [po wizycie u mechanika i robieniu głowicy okazało się, że termostat jest na 87 stopni kiedy powinien być na 84, wymieniony na Wahlera
- sprawdzenie nowego termostatu, szczelny, działa, otwiera się przy 84 stopniach [prosty test z termometrem]
- wskaźnik temperatury, sprawdzony po prawidłowych wskazaniach omomierza, też metoda z termometrem i gorącą wodą, dodatkowo i tak wymieniony, bez rezultatu
- uszczelka pod głowicą robiona ponad pół roku temu, nie widać, żeby coś się działo w tym zakresie, temperatura nigdy nie przekroczyła 95 stopni w korku w duże upały, więc raczej nic nie wywaliło
inne obserwacje:
- temperatura w zbiorniczku wyrównawczym [temp cieczy wpadającej do zbiorniczka] zdaje się sugerować, że temperatura silnika jest ok, na poziomie 85-89 stopni
- poziom rezystancji w czujniku temperatury przy nagrzanym silniku też wskazuje na przynajmniej 80-85 stopni
w obu powyższych przypadkach wskażnik na desce rozdzielczej pokazuje ledwo powyżej 70 stopni
- załączenie się wentylatora chłodnicy [czujnik na chłodnicy zmieniany] gdy na wskaźniku ok 90 stopni, wyłączenie gdy już poniżej 80
moje pytanie:
czy jest możliwość sprawdzenia wskaźnika temperatury, czy to możliwe, że to tylko ten wskaźnik mnie oszukuje i jak ewentualnie to naprawić/wymienić
z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi
Pozdrawiam!