witam mam takie zapytanie bo kupiłem golfa 3 1.4 i mam troszke z nim problemow a swoje juz przejezdził 350tys i tak samochod co dziwne nie kopci i nie bierze oleju istnie cisnie po drodze jak nie jeden samochod z przebiegiem 100tys ale tak uciekał mi płyn chłodzacy nie wiedziałem gdzie a okazało sie ze jest pekniety kolektor ssacy i teraz pytanie czy mogł peknac od tak czy był przegrzany silnik ale nie wyglada na przegrzany bo nie ma zadnych problemow z odpalaniem zimny czy ciepły rowno chodzi. nie kopci poprzedni własciciel wymienił nagrzewnice termostat bo nie miał ogrzewania i dalej nie ma podobniez jakies klapki w desce ale ja nie wiem gdzie to jest ktos by mogł sie wypowiedziec na ten temat? a i jeszcze jest problem z darciem sie tego czujnika od oleju ale zamierzam na dniach wymienic olej wiec mozliwe ze przestanie a jak nie to to ile jest tych czujników i gdzie je szukac?
Czujniki oleju sa po stronie swiec zaplonowych wkrecone w glowice. Jest ich sztuk dwie - brazowy i czarny. Dochodzi do nich po jednym kabelku. Brazowy od strony pasazera i czarny od strony kierowcy. Napewno masz do wymiany ten brazowy.
Co do nieszczelnosci przy kolektorze to sprawdz, czy nie jest pekniety waz.
350 kkm to piekny wynik. Jak widac poprzedni wlasciciel dbal o silnik, wymienial olej itp.
Ja mam obecnie 325 kkm i jak narazie przy 315 zmienilem tylko glowice na mlodsza z przebiegiem 110 kkm.
powiem ci tak ze nie wiem bo moze silnik był zmieniany albo zegary dopiero teraz z golfem mam do czynienia bo wczesniej 2x vectry a fiat cc uno i suzuki swift;p no juz zdjołem ten kolektor bo jest pekniety z lewej strony pod 2 cylindrami i lał jak nie wiem oddaje do spawania moze cos to da a jak nie to kupuje nowy takto sie golfina dobrze zbiera nie powiem:)
proszę o pomoc mam metalowy kolektor ssący i mi pękł. i do tego pech chciał że nigdzie nie mogę znaleźć drugiego co robić może ktoś z was ma taki kolektor do sprzedania Proszę o pomoc
Hoss zapodaj temat w dziale Ogłoszenia-Kupię, podaj model, pojemność silnika a na pewno kto się znajdzie, kto ma taką część na sprzedaż. Użytkownik Pasztet100 i Hanss ma sporo części do golfa, napisz do nich.