1.6 AEE, potrzebne informacje o RPM

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez kolodariusz » 17 kwi 2011, o 18:04

Witam, jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej na temat "System sterowania prędkością pojazdu z silnikiem spalinowym", obiektem moich badań jest golf 3 1.6 z silnikiem AEE o mocy 75 KM 55kW. Obecnie potrzebuje danych do weryfikacji mojego modelu symulacyjnego, będę niezmiernie wdzięczny jeżeli któryś z posiadaczy tego auta sprawdzi to dla mnie. Konkretnie potrzebuje informacji na temat obrotów przy danych prędkościach na każdym biegu.

np jakie obroty wykazuje silnik przy prędkości pojazdu
80 km/h na 5 biegu -
90 km/h na 5 biegu -
100 km/h na 5 biegu -
110 km/h na 5 biegu -
120 km/h na 5 biegu -
130 km/h na 5 biegu -

podobnie dla pozostałych biegów, potrzebuje RPM dla kilku prędkości pojazdu, najlepiej na równej nawierzchni bez wzniesień.

Oferuje zapłatę za czteropak piwka w zamian za te dane.
PS. KONIECZNIE MUSI TO BYĆ SILNIK AEE i skrzynia biegów CYZ typ 020.
kolodariusz
Berbeć

Postprzez reett » 20 kwi 2011, o 22:56

wszystko rowniez zalezy tez od stanu silnika wiec tu moga byc male rozbierzności w wynikach miedzy userem A,B,C
Miło jest gdy chłopacy z be emek patrzą na Twojego gofera z opuszczoną gębą..

Maj galf - http://www.golf3.pl/topics2/reet-vt33217.htm
reett
Czytacz

Postprzez michaal » 21 kwi 2011, o 11:25

60 km/h - 1600 obr/min
70 km/h - 1700 obr/min
80 km/h - 2100 obr/min
90 km/h - 2400 obr/min

Takie dane dzisiaj otrzymałem mogą być lekkie różnice spowodowane to jest tym że nie miałem włączonego obrotomierza cyfrowego. Pomiary odbyły się na 5 biegu. Niestety nie miałem za bardzo się jak rozpędzić .
michaal
Badacz tematu

Postprzez kolodariusz » 26 kwi 2011, o 15:36

reett - wiem o tym bardzo dobrze, dlatego potrzebuje wyniki od jednego uzytkownika w celu weryfikacji mojego modelu symulacyjnego z rzeczywistością :)

michaal - dziekuje Tobie bardzo, wyniki są bardzo zblizone do tych ktore ja potrzebuje, jednak potrzebowałbym więcej informacji i danych. Czy możliwe jest byś w najblizszym czasie zrobił pomiary dla pozostałych biegów? Jezeli chodzi o informacje jakie jeszcze potrzebuje to miedzy innymi rocznik Twojego auta no i powiedz tez w jakich warunkach robiłes pomiary ( pogoda - czy byl duzy wiatr, deszcz, podaj informacje o nawierzchni - najlepiej zeby to byl asfaltowy rowny teren bez wiekszych wzniesien) Napisz też w jaki sposób odczytywałeś prędkość obrotową - czy ustalales jedna predkosc samochodu i odczytywales obroty? czy jakos inaczej?. Wraz z kolejną dawką pomiarów podaj też swój numer konta, to przeleję troszkę zasobów na paliwo i ewentualnie piwko lub colę :)

Pozdrawiam
kolodariusz
Berbeć

Postprzez michaal » 26 kwi 2011, o 20:34

poszło pw
michaal
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe