1.6 benzyna gasnie gdy sie nagrzeje.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez kraut22 » 5 lut 2011, o 21:11

mam od kilku tygodni problem z moim golfem (1.6 abu) podczas jazdy gdy mam noge na gazie nagle spadają obroty i samochód zaczyna zwalniać puszczam i naciskam ponownie gaz silnik nie reaguje jakby nie dostawał paliwa, gdy nacisnę sprzęgło zapalają się kontrolki i nie słychać już pracy silnika. po zatrzymaniu silnik nie chce sie ponownie uruchomić muszę odczekać kilka minut by zaskoczył ale nie zdążę przejechać kilometra dzieje sie to samo. zimny odpala bez zarzutu i chodzi jak w zegarku. raz odpaliłem go w garażu i pozostawiłem włączonego na biegu jałowym po kilku minutach obroty zaczęły skakać i silnik zgasł a na podłodze pod rura wydechowa byly widoczne ślady wody. problem pojawia sie nawet na krótkich odcinkach około 4 km gdy nawet nie zdąży porządnie sie nagrzać.
czym moze byc spowodowane? wymieniłem świece czujnik temperatury płynu i filtr paliwa. nie mam pomysłu podobnie jak i moi znajomi.
kraut22
Berbeć

Postprzez prezesik » 5 lut 2011, o 21:38

Takie szopki moze robic czujnik halla znajdujacy sie na aparacie zaplonowym lub cewka zaplonowa.
Znajdz kogos i co ma golfa i przeloz cewke na probe
Slady wody to normalne. Para wodna sie skrapla w tlumiku.
prezesik
Members

Postprzez killah » 5 lut 2011, o 21:46

prezesik25 napisał(a):Takie szopki moze robic czujnik halla znajdujacy sie na aparacie zaplonowym lub cewka zaplonowa.
Znajdz kogos i co ma golfa i przeloz cewke na probe
Slady wody to normalne. Para wodna sie skrapla w tlumiku.

dokładnie

miałem tak samo w 2.0 i to było spowodowane czujnikiem wału korbowego. Chyba w 1.6 tego nie ma. Co prawda nie jest to czujnik halla ale chyba jakoś jest z nim połączony.
killah

Postprzez kraut22 » 5 lut 2011, o 22:47

wymienię cały aparat zapłonowy z czujnikiem halla i kable i zobacze co bedzie sie dzialo. dziekuje za szybka odpowiedz
kraut22
Berbeć

Postprzez sierars1 » 5 lut 2011, o 23:44

Na Bank czujnik halla mam to też u siebie tylko czasu brak żeby kupić i wymienić i tak stoi od września.
Jak się zagrzeje to potrafi zgasnąć i odpalić za którymś razem lub po paru godzinach.
Zacząłem najpierw od cewki ale wina leżała po stronie czujnik.
sierars1
Czytacz

Postprzez Pro100 » 6 lut 2011, o 13:55

Potwierdzam jak koledzy wyżej napisali w 1.4 miałem taki sam problem, najpierw stopniowo zaczynał gasnąć (raz na jakiś czas), z czasem coraz częściej i częściej aż w końcu nie odpalił w ogóle. Wcześniej było wymieniane: (cewka, kable) wina leżała po stronie właśnie czujnika halla.
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez sierars1 » 9 lut 2011, o 11:33

A ja kupiłem cały aparat zapłonowy nówkę bo sam czujnik więcej kosztuje BOSCHA niż aparat
http://www.motoplatforma.com/index.php? ... t-skoda-vw

A mam pytanko może mi ktoś powiedzieć lub wrzucić zdjęcie jak idą przewody zapłonowe bo odczepiłem i nie pamiętam jak szły.
sierars1
Czytacz

Postprzez kraut22 » 14 lut 2011, o 22:34

wymienilem caly aparat zaplonowy na orginaly i nie pomoglo dalej tak samo sie dzieje ale wywnioskowalem ze jak silnik sie nagrzeje i wylacza sie ssanie to razem z nim odciety zostaje doplyw paliwa a jak ostygnie i sie wsłuchuje to slychac jakby cos przeskakiwalo w okolicach gaznika i samochod odpala ale po chawili gasnie.
kraut22
Berbeć

- - - riders.com.pl/przesylki-krajowe

Powrót do Silniki benzynowe