1.8 aam terkocze rozrząd (za duże smarowanie?)

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez przemke » 13 gru 2011, o 12:05

Od jakiegoś czasu hałasuje mi rozrząd (taki terkot, ewidentnie słyszalny co obrót paska). Na początku było to chyba tylko na zimnym słyszalne teraz już cały czas. Znajomy mechanik jak podjechałem spryskał benzyną ekstrakcyjną i przestało od razu, powiedział, że coś się przyciera bo jakby za gęsto tam jest czy coś takiego.
No ale następnego dnia ponownie się zaczęło ;) Co z tym robić ? mieliście coś takiego ? jakis konkretny element w rozrządzie może do wymiany czy jak ?

Sam się nie znam i nie będę tego robił, chciałem się dowiedzieć więcej na temat problemu.
przemke
Badacz tematu

Postprzez beny5300 » 13 gru 2011, o 12:10

Jakim olejem jest zalany silnik :?: ,jak mineralny to wyjasnia sprawe.pod kompresator nie moze dostac sie olej bo jest za gesty i nie kasuje luzu.
beny5300
Gaduła

Postprzez przemke » 13 gru 2011, o 13:14

mineralny ;)
fakt, ze jakis czas przed wystapieniem problemu zalany byl castrolem gtx po tym jak wczesniej jezdzil na mobilu i lotosie (wtedy nie bylo tego objawu z tego co wiem, szczelnosc silnika powiekszyla sie lekko po zalaniu castrolem)

czym to grozi Waszym zdaniem, moze zagrazac paskowi/zwiekszac jego zuzycie ?
przemke
Badacz tematu

Postprzez prekursor » 13 gru 2011, o 13:16

Jak hałasuje rozrząd to pierwsza do sprawdzenia jest rolka napinająca.
prekursor
Badacz tematu

Postprzez przemke » 15 gru 2011, o 20:27

prekursor napisał(a):Jak hałasuje rozrząd to pierwsza do sprawdzenia jest rolka napinająca.

cośtam znajomy popatrzył i też tak zgaduje, niestety nie wyrobił się czasowo a ja muszę znowu jechać. mam nadzieję, że paska mi ta rolka nie zarżnie?

teraz już wiem, że rozrząd trzeba w całości wymieniać. mechanik powinien to wiedzieć a nie oceniać wtedy, że reszta "dobrze wygląda" ;)
przemke
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe