Witam wszystkich Forumowiczów.. czytałem czytałem i w końcu trafiło się również i mi prosić o pomoc bo sam nie daje już rady. A wiec tak:
Pacjent:
Golf 3 silnik 1.8 ABS 66kw PB/LPG
Mój problem polega na tym- Silnik w moim golfie nagrzewa się od jakiegoś czasu max do 70 stopni. Jest bardzo duże spalanie paliwa jak i gazu.
Podejrzewam że winę za te cuda ponosi termostat albo Czujnik temperatury cieczy stało się to nagle na dniach. Dodam że gdy silnik się nagrzeje do tych 70 stopni to bodajże przy 72 stopniach załącza się wentylator. Gdy auto stoi odpalone z temperatura 70st. odpinam wtyczkę od czujnika temperatury (żółty) Obroty nic się nie zmieniają i silnik pracuje jak wcześniej a powinno być inaczej !!. Oraz gdy jadę i podczas jazdy wrzucam na luz obroty wynoszą 1100(na zimnym silniku do temperatury max 30-40st obroty wynosza 900!).
Kiedyś było tylko 900 na biegu jałowym. Kiedy rozgrzane auto (70 st) zgaszę i po danym czasie np 15 chce zapalić,dławi się, strzela w wydech, nierówno pracuje albo nie chce zapalić wcale.
Modyfikacje które zrobiłem
-wycięty katalizator wspawana rurka(to na pewno nie ma wpływu na temperaturę pracy silnika ale lepiej napisać może ktoś wie więcej na ten temat)
- odczepiona rurka od kolektora doprowadzająca ciepłe powietrze do puszki filtra powietrza
-Kable,kopułka,palec oraz świece nowe
-filtr paliwa nowy oraz gazu
-płyn wymieniony (chłodniczy)
Wiec proszę was kto potrafi dobrze ogarnąć temat co i jak mi pomóc mile widziane linki w razie zakupu jakiejś części lub czujników
-Co do czujnika czy ten by odpowiadał ( http://allegro.pl/czujnik-temperatury-f ... 61023.html )