Witam, mam problem z moją torpedą (mk3, 1,8 abs) a dokładniej z ustawieniem rozrządu.
Zacznę może od wałka rozrządu, mam tam 2 oznaczenia i nie wiem które mam ustawić na strzałce. Otóż jest tam kropka a z drugiej strony O T. Podejrzewam, że strzałka powinna być ustawiona między O a T ale głowy nie dam.
W następnej kolejności chciałbym ustawić koło od wału rozrządu, którego znak musi się zbiec ze znakiem na kole od zapłonu. No i tu też jest lipa, bo na zdjęciach wygląda to ok, ale w rzeczywistości tam jest beznadziejny dostęp. Pomyślałem więc, że ustawię wał rozrządu po oznaczeniach z koła zamachowego a potem tylko do tego pokręcę kołem od zapłonu i będzie ok. Nie przyjrzałem się tylko oznaczeniom na kole zamachowym i stad moje pytanie:
jak ustawić wałek patrząc na koło zamachowe, żeby na kolo z drugiej strony było odpowiednio ustawione, tak jak na rysunkach poniżej.
potem pozostanie mi tylko odpowiednio ustawić koło od zapłonu i myślę, że będzie ok. Bardzo proszę o szybką pomoc, bo naprawiam auto tylko w weekendy i nie chciałbym czekać kolejnego tygodnia bez auta. Byłbym wdzięczny za wszystkie inne praktyczne porady dotyczące ustawienia rozrządu w silniku abs.
Pozdrawiam serdecznie!!!